Burse - Fonduri mutuale

Blocajul din piata creditelor a readus la viata fondurile monetare

Blocajul din piata creditelor a readus la viata fondurile monetare
16.03.2009, 18:50 40

Cele cinci fonduri monetare au ajuns sa controleze in prezent 44% din activele totale de 991 mil. lei (230 mil. euro) ale industriei de fonduri mutuale, fata de o pondere de doar 14% la mijlocul lui 2007, cand fondurile de actiuni erau pe val. Situatia actuala este similara cu cea existenta in 2004, cand doar doua fonduri monetare acaparau 57% din activele de 210 mil. lei.

In ultimele trei luni, activele fondurilor monetare au explodat, raportand o crestere de 64% pana la 436 mil. lei la sfarsitul lunii februarie. Evolutia acestora este cu atat mai surprinzatoare cu cat ani de zile (2006, 2007 si parte din 2008) aceste fonduri au fost intr-un con de umbra.
Daca in urma cu cinci ani stadiul incipient de dezvoltare al pietei alaturi de caracterul apropiat al fondurilor monetare de cel al unui depozit bancar incurajau suprematia fondurilor de plasamente monetare, in prezent dominatia "monetarelor" isi gaseste explicatie in canalele prin care aceste fonduri se distribuie.
Toti administratorii care gestioneaza fonduri monetare fac parte din grupuri bancare, respectiv BCR, BRD, OTP si Raiffeisen, si isi distribuie produsele prin unitatile bancare ale grupului. Scaderea inregistrata de piata creditarii a mutat accentul de pe vanzarea de finantari pe vanzarea de unitati de fond si de depozite, spun administratorii de fonduri. Astfel, persoanele de vanzari din banca au fost reorientate spre distributia de produse de investitii si economisiri.
"Ascensiunea fondurilor monetare se explica prin imbunatatirea fortei de vanzari la nivelul bancilor. Cred ca fondurile monetare vor fi cele mai usor vandabile anul acesta si pentru ca sunt produse cu profil de risc conservator si numarul clientilor care sunt dispusi sa le acceseze este tot mai mare", a spus Daniel Stifter, directorul general al societatii EFG Mutual Funds Management care administreaza fondul monetar Bancpost Plus cu active nete de 45 mil. lei.
"Fondul monetar este produsul ideal pentru persoanele care vor sa isi inceapa cariera de investitor, gratie riscului scazut si flexiblitatii cu care se poate intra sau iesi din fond", a spus Mihail Ion, presedintele societatii Raiffeisen Asset Management, care gestioneaza Raiffeisen Monetar cu active de 55,5 mil. lei.
Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management, este de parere ca "daca la fondurile de actiuni investitorii vin singuri atunci cand Bursa creste si are loc o dispersie mai ordonata a activelor, in cazul fondurilor monetare, principalul motor de crestere este forta de vanzari".
Alaturi de ajutorul primit de la forta de vanzari a bancilor, ascensiunea "monetarelor" a beneficiat de pe urma contextului extrem de favorabil al dobanzilor foarte ridicate la depozite. Principalul plasament al fondurilor monetare sunt depozitele bancare remunerate in anumite cazuri cu dobanzi anuale de 25%, in conditiile in care de cele mai multe ori acestea isi plaseaza banii chiar la bancile care le administreaza.
Daca in 2004 fondul Simfonia 1, administrat de BRD Asset Management, era cel mai mare fond din piata cu active de peste 100 mil. lei, controland jumatate din piata, in 2009 fondul BCR Monetar detine cea mai mare cota de piata, respectiv 18,7% din activele totale de 991 mil. lei ale industriei.
"In 2004, fondurile monetare detineau suprematia, insa in scurt timp, in decursul a doi ani, centrul de greutate s-a mutat inspre fondurile diversificate si de actiuni", a spus Stifter.
In intervalul cuprins intre anii 2004 si 2006, fondurile diversificate au cunoscut o crestere accelerata sustinuta in principal de avansul pietei de actiuni, ajungand sa ia locul fondurilor monetare pe podium. In 2006, fondurile diverisificate controlau 38% din activele de 633 mil. lei ale industriei, fata de 19% in 2004.
"Ascensiunea fondurilor monetare va dura mai mult de cateva luni, intreg anul 2009 va fi favorabil acestor fonduri. Ma astept sa intre si alti administratori pe acest segment de piata pe parcursul acestui an", a spus Mihail de la Raiffeisen Asset.
Avantul fondurilor monetare a demarat la sfarsitul anului trecut si a fost sustinut in principal de fondul BCR Monetar, care a atras in ultimele trei luni 85 mil. lei de la investitori.
Anul trecut, piata fondurilor mutuale a evoluat sub semnul fondurilor de obligatiuni, care au raportat o crestere de 240% a activelor, unii administratori estimand ca acestea vor reveni in forta din al doilea semestru al anului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO