Burse - Fonduri mutuale

Borza pune în discuţie listarea Hidroelectrica chiar şi în insolvenţă

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica

Autor: Roxana Pricop

05.05.2015, 00:05 858
Conducerea Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, ia în calcul posibilitatea listării la bursă a companiei chiar şi în situaţia de insolvenţă în care se află de la începutul anului 2014, potrivit unor surse din piaţă.

Hidroelectrica a încheiat anul trecut cu cel mai mare profit din istorie, de circa un miliard de lei. Listarea la bursă în procedura de insolvenţă nu este interzisă de lege. Această pro­punere ar urma să fie discu­tată cu avocaţii, cu consorţiul de brokeri care inter­mediază listarea - Raiffeisen Bank şi Morgan Stanley - şi supusă analizei ASF şi BVB, potrivit aceloraşi surse. Dacă aceştia nu se opun listării la bursă, atunci Guvernul ar trebui să îşi asume răspunderea politică pentru listare.

Listarea unei companii în insolvenţă ar fi o premieră pentru piaţa locală de ca­pital, însă Hidroelectrica s-a „repus pe picioare“ de la prima intrare în insol­venţă în 2012. Actuala insolvenţă a fost cauzată de un proces pierdut în instanţă în faţa unor traderi de energie care au contestat prima intrare în insol­venţă. Hidroelectrica a intrat pentru prima dată în insolvenţă în iunie 2012, printre prin­cipalii factori care au îngenuncheat cel mai mare producător de energie din România fiind contractele directe de vânzare a energiei la preţuri sub cele din piaţă, aşa-nu­mitele contracte cu „băieţii-deştepţi“.

Remus Borza, administratorul ju­diciar, este cel care asigură con­ducerea Hidro­electrica alături Gabriel Du­mitraşcu, fost şef al Direcţiei de Pri­va­tizare din Ministerul Energiei, în calitate de adminis­trator spe­cial. Administratorul judiciar a anunţat anterior că statul ar putea strânge 500 milioane de euro din vânzarea unui pachet mi­noritar de 15% din acţiunile Hi­dro­electrica pe bursă. Statul este acţionarul majoritar cu 80% din capital, iar Fondul Pro­prie­tatea deţine restul de 20% din capital.

Săptămâna trecută premierul Victor Ponta a declarat la postul de televiziune B1 că Guvernul intenţio­nează să listeze în acest an sau cel mai târziu anul viitor la bursele din Bu­cureşti şi Londra acţiuni ale aero­por­tului internaţional Bu­cureşti-Oto­peni, portului Con­stan­ţa, Hidro­electrica şi Romtelecom.

La ceremonia oficială derulată la Lon­dra pe 29 aprilie, care a marcat lista­rea secundară a Fondului Proprie­tatea la bursa din Londra, a fost prezent şi Remus Borza, administratorul Hidro­electrica. Listarea Hidroelectrica este esti­mată pentru anul viitor. Încă nu se cunosc datele tranzacţiei: dacă listarea Hidroelectrica se va face doar pe bursa de la Bucureşti sau va copia modelul listărilor Romgaz şi Electrica (acţiuni şi GDR-uri).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO