Burse - Fonduri mutuale

BRD a primit ok-ul ASF pentru un fond în dolari

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

05.06.2015, 00:04 625

BRD Asset Management, al treilea ma­na­ger de fonduri ca mărime, cu active în gestiune de 2,6 miliarde de lei, a ob­ţinut avizul Autorităţii de Supraveghere Finan­ciară (ASF) pentru lansarea fon­dului deschis de investiţii BRD USD.

Acesta va fi al şaptelea fond din portofoliul managerului şi al treilea fond denominat în dolari din piaţă. Fonduri de­nominate în dolari mai administrează Raiffeisen Asset Management (fond închis) şi OTP Asset Management (fond deschis).

Autorizarea fondului denominat în dolari are loc în condiţiile în care dolarul s-a apreciat puternic faţă de leu în ulti­mele 12 luni, cu circa 20%. Investitorii din fondurile denominate în dolari îşi iau astfel expunere pe aprecierea valutei americane. Atunci când îşi lichidează investiţiile din fond şi le convertesc în lei, la randamentul fondului se adaugă şi câştigul din aprecierea valutei ame­ricane.

Dacă însă leul se apreciază în raport cu dolarul, atunci randamentul obţinut de investitor se corectează negativ în momentul în care suma plasată în fond este convertită în lei.

Cele două fonduri denominate în dolari de pe piaţa locală au obţinut randamente cuprinse între 0,7% şi 1,6% în acest an. Dolarul american a câştigat 3% în raport cu leul în acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO