Burse - Fonduri mutuale

BRD a recucerit pragul de 9 lei. Ce perspective au analiştii pentru acţiunile băncii

BRD a recucerit pragul de 9 lei. Ce perspective au...

Autor: Roxana Pricop

04.06.2014, 00:04 1316
Acţiunile BRD au revenit la pragul de 9 lei/titlu şi au recuperat pierderile din primele patru luni, ajutate de avansul semnificativ înregistrat pe bursă în luna mai. Analiştii se aşteaptă ca titlurile BRD să îşi continue creşterea pe bursă în următoarele luni, avantajate fiind şi de datele mai bune din economie.

În şedinţa bursieră de luni, 2 iunie, acţiunile BRD Soc-Gen au atins pragul de 9 lei/titlu, iar pe parcursul şedinţei de ieri, cotaţia acţiunilor fluctua în jurul valorii de 9,03 lei. Acţiunile BRD au revenit pe plus după primele cinci luni din an, în condiţiile în care după primele patru luni acţiunile băncii raportau o scădere de 8,33%. În luna mai, titlurile băncii au avut o revenire neaşteptată, raportând o creştere de aproape 8,5% şi marcând astfel cea mai ridicată creştere din rândul acţiunilor bancare. În luna mai acţiunile Băncii Transilvania s-au corectat cu 2,7%, iar cele ale Băncii ­ Carpatica au scăzut cu 2,3%.

Avansul acţiunilor BRD din luna mai a survenit în condiţiile în care investitorii au revenit la sentimente mai bune după ce banca a raportat rezultate financiare în primul trimestru vizibil mai bune decât în acelaşi interval al anului trecut. Acţiunile BRD au atins minimul de 7,95 lei/titlu pe 21 martie.

BRD este a doua bancă locală după active şi a avut în primul trimestru un profit net de 37,48 milioane lei, de 2,8 ori mai mare decât rezultatul din martie 2013, pe fondul scăderii semnificative a costului net al riscului, de la 350 milioane lei la 246 milioane lei, care a compensat reducerea veniturilor din dobânzi. În ultimele două trimestre ale anului trecut, banca a raportat pierderi nete cumulate de aproape 450 milioane de lei din cauza cheltuielilor mari cu creditele neperformante.

„Banca şi-a publicat rezultatele pe primul trimestru în luna mai, când a raportat un profit net după câteva tri­mestre de pierdere. Chiar dacă profitul net este încă mic pentru o bancă de talia BRD, cifrele, şi în special scăderea costului riscului, dau speranţe că BRD îşi va îmbunătăţi performanţa în viitorul apropiat. Datele macro care au venit în ultimele luni ar trebui să se reflecte şi în sentimentul investitorilor faţă de bănci“, a spus Alexandru Combei, analist senior la Raiffeisen Bank.

Alături de rezultatele financiare din primul trimestru, intrarea în acţionariat a unor investitori de calibru precum fondul de investiţii BlackRock a ali­mentat evoluţia ascendentă a acţiunilor BRD din luna mai. Ziarul Financiar a scris pe 21 mai că acţiunile BRD sunt cea mai mare investiţie pe bursa de la Bucureşti a fondului Frontiers Invest­ment Trust, administrat de compania americană BlackRock, cel mai mare manager de bani din lume, cu o pondere de 3,5% din active. BlackRock şi-a consolidat poziţia în acţionariatul BRD în luna aprilie, pentru că la finalul lunii martie ponderea acţiunilor BRD în portofoliul fondului era de 0,5% din active.

„Cu o structură bilanţieră întărită, BRD poate profita şi de direcţia economiei locale, care se prefigurează a fi una pozitivă, urmând, în această situaţie, să poată menţine un trend pozitiv al rezultatelor financiare, eventual chiar peste aşteptările iniţiale ale pieţei“, a spus Magda Sîrghe, analist la casa de brokeraj Tradeville.

Deşi în acest moment titlurile BRD sunt supraevalaute din punctul de vedere al multiplului Price to Book Ratio, ce redă raportul dintre valoarea de piaţă a acţiunii şi valoarea contabilă, în comparaţie cu alte acţiuni bancare din Europa, analistul de la Tradeville este de părere că până la finalul anului preţul ţintă median agregat de Reuters, de 9,72 lei/titlu, poate fi atins.

Raiffisen Bank are o recomandare "buy" pentru acţiunile BRD, iar preţul ţintă pentru următoarele 12 luni , de 10,8 lei/titlu, este în analiză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO