Burse - Fonduri mutuale

BRD continuă să scadă pe bursă: în şase zile a pierdut 10% din valoare

BRD continuă să scadă pe bursă: în şase zile a...

Autor: Andrei Chirileasa, Stefan Musgociu

12.04.2013, 00:07 2595

Acţiunile BRD Groupe Société Générale (BRD), a doua bancă de pe piaţa locală, rămân sub presiune pe bursă unde au mai pierdut ieri 1,4%, închizând şedinţa la preţul de 8 lei. Pe parcursul şedinţei, cotaţia a scăzut până la un minim de 7,87 lei.

În ultimele şase şedinţe de pe bursă, ac­ţiunile BRD au pierdut 9,7% din valoare, iar din capitalizarea băncii s-au evaporat 136 mil. euro. Brokerii spun că în ultimele zile au apă­rut ordine mari de vânzare pe BRD, în timp ce la cumpărare nu există susţinere. Tran­zacţiile de ieri cu acţiuni BRD nu au ajuns nici măcar la 100.000 de euro.

Interesul redus pentru acţiunile BRD este determinat de rezultatele slabe raportate de bancă pe anul trecut, când aceasta a avut pierderi de 332 mil. lei. În aceste condiţii, BRD nu va distribui dividende pentru prima da­tă de la listare, iar interesul investitorilor se îndreaptă în această perioadă mai ales către acţiu­nile care le oferă randamente consis­tente din dividende. În plus, pe BRD există o presiune per­manentă din partea SIF-urilor, care au vândut în ultimii ani pachete semnificative de acţiuni în încercarea de a-şi reduce expunerile pe sectorul financiar.

Spre deosebire de BRD, acţiunile Băncii Tran­silvania (TLV) s-au oprit ieri din cădere, du­pă ce pierduseră aproape 7% în închiderea şe­dinţei de miercuri. Deşi presiunea la vân­za­re s-a redus, acţiunile nu au reuşit să recu­pe­re­ze ieri mai nimic din scăderea din şedinţa anterioară.

„Pe acţiunile Băncii Transilvania şi BRD s-a văzut că miercuri a fost un ordin foarte mare de vânzare pe închidere, ceea ce arată că este vorba de un investitor mare. Probabil că pe ambele acţiuni a fost o încercare de exit. Totuşi, nu înţeleg de ce nu a fost această încercare când actiunile erau mai sus“, a afirmat Adrian Ormenişan, şeful serviciului de intermediere din Broker Cluj.

În schimb, acţiunile grupului austriac Erste Bank (EBS) – acţionarul majoritar al BCR – au continuat să crească ieri, câştigând încă 1,5%. Miercuri, titlurile Erste au câştigat aproape 6%.

Şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au crescut ieri cu 1,7%, atingând un nou maxim istoric, după anunţul privind începe­rea programului de răscumpărări.

În rest, majoritatea acţiunilor de pe bursă au avut evoluţii modeste, în ton cu ce s-a în­tâm­plat în piaţă în ultimele două săptămâni.

Indicele general al bursei, BET-C, a închis ieri cu o scădere de 0,25%, în timp ce indicele BET, care urmăreşte principalele zece companii listate (fără SIF-uri), a crescut cu 0,08%, iar indicele BET-FI, care urmăreşte SIF-urile şi Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,31%.

Acţiunile Transgaz au crescut cu 0,49%, la 205 lei, în a şasea zi de derulare a ofertei prin care statul vrea să vândă 15% din titlurile companiei. Acţiunile Transgaz au scăzut în primele două zile ale ofertei cu peste 8%, însă de luni au început să revină uşor şi au crescut cu 4,6%. Preţul de miercuri de la bursă este cu aproape 20% peste cotaţia minimă din oferta de vânzare (171 lei) şi, în acelaşi timp, cu 11% sub cotaţia maximă din ofertă (230 de lei).

Lichiditatea de joi, de 37 mil. lei (8,4 mil. euro), este cu 26% sub rulajul de miercuri, de 50,1 mil. lei (11,4 mil. euro).

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO