Burse - Fonduri mutuale

Broker Cluj a fost pusa pe lista de monitorizare

08.10.2008, 20:43 28

Societatea de intermediere Broker Cluj (BRK) a fost pusa pe lista de monitorizare de catre Consiliul Bursei de Valori Bucuresti din cauza ca nu a respectat in totalitate reglementarile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) privind raportarea situatiei activului net.

Este pentru prima data in ultimii ani cand BVB pune un emitent pe lista de monitorizare, pentru ca nu a respectat cerintele de raportare.
"Consiliul Bursei a hotarat sa solicite emitentului Broker Cluj-Napoca sa refaca si sa retransmita situatiile lunare ale activului net al societatii, calculat conform prevederilor cuprinse in Regulamentul CNVM nr. 15/2004 privind autorizarea si functionarea societatilor de administrare a investitiilor, a organismelor de plasament colectiv si a depozitarilor.
Totodata, Consiliul Bursei a hotarat ca pana la momentul transmiterii documentelor solicitate Broker Cluj-Napoca sa fie inscris de catre BVB in lista de monitorizare", se arata intr-o raportare a BVB.
Potrivit raportarilor lunare transmise Bursei, activul net al Broker Cluj a scazut in perioada 31 decembrie 2007 - 31 august 2008 cu numai 1%, pana la aproape 160 mil. lei (circa 42 mil. euro), in conditiile in care actiunile cotate pe Bursa din portofoliul Broker au o pondere de circa 60% in activul net al companiei si bursa a consemnat o scadere puternica in acest an. Indicele general al pietei, BET-C, s-a depreciat in primele opt luni cu 39,1%.
"Noi calculam pana acum activul net conform regulamentului Ministerului Finantelor si Directivei europene 4, care spun ca se evidentiaza la costul mediu de achizitie. Regulamentul CNVM spune ca se evidentiaza la pretul mediu si lasa loc la interpretari. Noi am transmis in fiecare luna si valoarea portofoliului la ultimul pret de piata si cel de achizitie, insa Comisia vrea sa calculam activul in functie de pretul mediu de piata asa ca vom reface situatiile", spune Petru Prunea, presedintele Broker Cluj.
Potrivit raportarilor transmise Bursei, valoarea actiunilor pe care le detine Broker pe Bursa se cifrau la finele lunii august la 67,05 mil. lei, fata de 109,86 mil. lei, valoarea de achizitie a acestora, pe baza careia a fost calculat activul net al Broker Cluj. La finele anului trecut, valoarea de piata a activelor detinute de societate pe Bursa se ridica la 106,6 mil. lei.
In prezent, SIF-urile calculeaza valoarea portofoliilor de pe Bursa luand in calcul pretul mediu de tranzactionare al unei actiuni in ultimele trei luni si nu ultimul pret de tranzactionare la data raportarii.
Potrivit Codului BVB, daca un emitent ramane inscris in lista de monitorizare si dupa trecerea unei perioade de 6 luni, Bursa va proceda la initierea procedurii de retragere de la tranzactionare pentru instrumentele financiare respective. Actiunile Broker Cluj au scazut cu 15% in deschiderea sedintei, la fel ca majoritatea titlurilor listate, fapt care a determinat suspendarea sedintei de tranzactionare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO