Burse - Fonduri mutuale

Broker Cluj a incasat comisioane de zece ori mai mici in T1

Broker a incasat comisioane de zece ori mai mici in T1
18.05.2009, 17:39 33

Broker Cluj (simbol bursier BRK), singura societate de brokeraj listata la Bursa, a inregistrat in primul trimestru din acest an o diminuare cu 89% a comisioanelor incasate din tranzactiile intermediate pe Bursa si pe piata derivatelor de la Sibiu.

In perioada ianuarie - martie 2009, valoarea totala a comisioanelor a scazut de la 3,5 mil. lei (0,9 mil. euro) la circa 0,4 mil. lei (0,1 mil. euro), in conditiile in care valoarea tranzactiilor de pe cele doua piete s-a redus dramatic, iar firmele de brokeraj au operat reduceri de comisioane pentru a-si pastra clientii.
Cifra de afaceri a Broker Cluj a scazut in primul trimestru de peste opt ori, de la un nivel de 3,9 mil. lei (1,1 mil. euro) la aproape 0,5 mil. lei (0,1 mil. euro). Conform reprezentantilor societatii, cifra de afaceri a fost afectata in aceasta perioada de suspendarea autorizatiei de tranzactionare pentru doua saptamani in februarie si pierderea unui numar important de clienti in urma problemelor descoperite la sucursalele din Deva si Baia Mare, precum si lichiditatea scazuta de la Bursa. Cifra de afaceri nu a acoperit insa nici cheltuielile salariale, care au scazut cu 45%, la 750.000 de lei.
Societatea a inregistrat in primele trei luni din acest an o pierdere de 2,3 mil. lei (0,5 mil. euro), fata de profitul de 1,4 mil. lei (0,4 mil. euro) din perioada similara a anului trecut.
"Frauda descoperita in cazul sucursalei de la Deva care a determinat suspendarea autorizatiei de tranzactionare a Broker la BVB si la Sibex pentru 2 saptamani in luna februarie a avut repercusiuni negative atat asupra imaginii societatii, cat si la nivelul veniturilor operationale. Din pozitia de lider la Sibex in materie de rulaje in ultimii 2 ani, Broker a coborat pe pozitia a 4-a la sfarsitul primului trimestru. De asemenea, in ierarhia SIF-urilor de la BVB, Broker a coborat pe pozitia a 9-a dupa primele 3 luni ale anului curent", se arata intr-un raport emis de societate.
Cele mai mari venituri inregistrate de Broker Cluj au provenit in primul trimestru din dobanzi bancare, valoarea totala a acestora ridicandu-se la 0,4 mil. lei (0,1 mil. euro). In aceeasi perioada a anului trecut veniturile din dobanzi s-au ridicat la 0,8 mil. lei (0,2 mil. euro). In plus, veniturile din portofoliul de actiuni detinut de companie s-au ridicat la numai 52.000 de lei (12.200 de euro) in perioada mentionata, fata de 2,4 mil. lei (circa 0,7 mil. euro) in primul trimestru din 2008 si 8,4 mil. lei in aceeasi perioada din 2007.
In primele trei luni din acest an Broker Cluj s-a plasat pe locul al patrulea in topul intermediarilor pe Sibex, cu o cota de piata de 14,1%, in vreme ce cota de piata inregistrata pe Bursa s-a ridicat la 3,39%.

Actiunile Broker au pierdut ieri 2,1%, inchizand la 0,14 lei, iar capitalizarea companiei este de 9,7 mil. euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO