Burse - Fonduri mutuale

Broker Cluj a listat primul certificat cu capital protejat

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Tudor

02.09.2014, 00:05 991

Societatea de servicii de investiţii financiare SSIF Bro­ker Cluj-Napoca (simbol bursier BRK) a listat ieri pe bursa de la Bucureşti primul certificat cu capital protejat, cu activ suport acţiunile companiei germane adidas AG.

Brokerii speră ca acest produs să fie o alternativă pentru persoanele nemulţumite de dobânzile la depozitele bancare.

Investitorilor le este garantat 96% din capitalul investit în acest produs dacă rămân investiţi până la maturitatea produsului, iunie 2016. Certificatul (simbol BKADSCPL1) se adresează persoa­ne­lor cu toleranţă redusă la risc. Brokerii spun căă produsul este o soluţie de investiţie cu risc controlat anticipat, ceea ce în­seamnă că investitorii ştiu de la început cât pot pierde în ca­zul unei evo­luţii negative a activului suport.

Produsul are o valoare no­minală de 100 de lei. Certifi­ca­tul protejează 96% din capi­ta­lul inves­tit, ceea ce în­seam­nă că la matu­ri­tate preţul nu poa­te să scadă sub 96 de lei, iar în cazul în care perfor­man­ţa activului suport este negativă, pre­ţul rămâne la 96 de lei.

„Acest produs reprezintă un bun înlocuitor pentru depo­zite­le bancare. Ne adresăm unui segment de piaţă aproape neglijat, şi anume, instrumentele cu risc scăzut”, a afirmat Darie Moldovan, consultant de strategie la Broker Cluj.

Cu toate că produsul are capital protejat la maturitate, pe par­cursul vieţii acestuia preţul poate scădea sub nivelul pro­te­jat. Astfel, dacă un investitor vrea să vândă mai repede certi­ficatele cumpărate pierde mai mult dacă activul suport este în descreştere.

O altă caracteristică a certificatului cu capital protejat emis de SSIF Broker este participaţia de 50%. Astfel, în cazul în care acţiunile adidas au o evoluţie pozitivă, investitorul pri­meş­te jumătate din creşterea activului suport. Spre exemplu, dacă la maturitatea certificatului preţul acţiunilor adidas va fi cu 30% mai mare, investitorul va beneficia de 15% din creştere.

Reprezentanţii firmei de brokeraj motivează alegerea ac­ţiu­nilor adidas ca activ suport prin faptul că producătorul ger­man de articole sportive este o companie mare, cunoscută şi tran­zacţionată pe o piaţă europeană. Acţiunile adidas se tran­zacţionează pe bursa din Frankfurt sub simbolul ADS. În ulti­mul an, titlurile companiei germane au scăzut cu 29%. Ieri du­pă-amiază, acţiunile adidas AG se tranzacţionau la preţul de 57,46 euro pe unitate

SSIF Broker este prezent pe bursa de la Bucureşti şi cu alte produse structurate, însă adresate investitorilor specu­la­tivi, cu apetit mai mare pentru risc. Firma de brokeraj are în circulaţie şapte certificate turbo, cu activ suport indicii Dow Jones şi Eurostoxx 50.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO