Burse - Fonduri mutuale

Broker Cluj ar putea castiga 2,2 mil. euro din anularea provizioanelor

Broker Cluj ar putea castiga 2,2 mil. euro din anularea provizioanelor
10.08.2009, 23:44 32

Societatea de intermediere Broker Cluj (BRK), singura de acest fel listata pe bursa locala, ar putea inregistra in 2009 un profit net de 2,2 mil. euro doar din anularea provizioanelor constituite anul trecut daca Bursa inchide anul acesta la nivelul actual, potrivit unei estimari a ZF privind aprecierea portofoliului de actiuni detinut de societate.
La sfarsitul anului trecut, conducerea Broker a constituit provizioane pentru deprecierea portofoliului de actiuni detinut pe piata locala in valoare de peste 72,4 mil. lei (19,6 mil. euro), dupa ce Bursa a scazut cu peste 70% in 2008. Totusi, anul acesta piata a revenit puternic, cu o crestere pe BET de 42%.
Ca urmare, valoarea portofoliului Broker ar putea ajunge in prezent la circa 39,7 mil. lei, fata de 30,2 mil. lei, cat valora acesta la inceputul anului. Diferenta de 9,5 milioane de lei (2,2 mil. euro), s-ar putea reflecta in anulari de provizioane anterioare cu efecte pozitive asupra profitului raportat de companie in acest an.
Actiunile Broker Cluj au sarit pe parcursul sedintei de ieri cu 15% si au ramas fara vanzatori. Aprecierile de pret au venit pe fondul unor tranzactii semnificative, prin intermediul carora s-a transferat peste 14,1 milioane de titluri Broker, reprezentand 4,85% din capitalul companiei.
De altfel, de la inceputul anului si pana in prezent, actiunile societatii de brokeraj s-au apreciat cu peste 108%, capitalizarea companiei ajungand in prezent la 15 mil. euro.
"Orice apreciere pe piata de capital se reflecta in rezultatele Broker, in conditiile in care expunerea societatii este destul de ridicata pe piata locala. In conditiile in care aprecierea portofoliului de anul aceste este peste estimarile de depreciere luate in calcul anul trecut, la realizarea provizionelor, acestea se pot anula si trece in profitul companiei", a declarat Chis Grigore, directorul general al Broker Cluj.
Pentru acest an, compania a bugetat un profit de 0,85 mil. lei, in conditiile in care pierderile la jumatatea anului se ridicau la aproape 2 mil. lei (0,46 mil. euro), fata de un profit net de 2,6 mil. lei consemnat in perioada similara a anului trecut. Cu toate acestea, in luna iunie a acestui an, societatea a inregistrat un profit net de aproximativ 0,87 milioane de lei (0,2 mil. euro), reducand astfel cu peste 30% pierderile consemnate in prima parte a lui 2009. De asemenea, in luna mai a acestui an, compania a raportat un profit similar, de 0,84 mil. lei. Rezultatele pozitive s-au datorat atat cresterii valorilor intermediate de societatea de brokeraj pe Bursa, dar mai ales reducerii cheltuielilor operate de noua conducere a societatii.
Societatea de brokeraj a intermediat luna trecuta tranzactii pe Bursa in valoare de 25,6 milioane de lei (6,1 mil. euro), in scadere fata de rulajul din luna iunie, cand compania a intermediat tranzactii in valoare de peste 39 mil. lei.
"In momentul de fata nu am toate datele necesare si astfel prefer sa nu ma hazardez sa fac declaratii cu privire la rezultatele financiare posibile pentru acest an. Important este sa ne atingem profitul bugetat", a adaugat Grigore.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO