Burse - Fonduri mutuale

Broker Cluj incearca sa se redreseze cu o noua conducere executiva dupa era Prunea

Broker Cluj incearca sa se redreseze cu o noua conducere executiva dupa era Prunea

Broker Cluj a fost inca de la infiintarea bursei unul dintre cei mai activi intermediari din piata, clasandu-se in fiecare an in top 10

15.04.2009, 17:48 289

Florica Venter, 29 de ani, a fost desemnata succesoarea lui Petru Prunea in functia de director general al Broker, dupa ce CNVM i-a interzis acestuia sa mai desfasoare activitati pe piata de capital timp de 5 ani, ca urmare a neregulilor descoperite in activitatea societatii.

"Avem o misiune grea de indeplinit. Vom incerca sa facem ordine in societate si sa rezolvam neregulile mentionate de comisie in raportul de control pentru ca societatea sa renasca. Primii pasi vor fi mentinerea personalului actual si remedierea neregulilor din activitate", a declarat Florica Venter.
Pentru functia de director general adjunct, ocupata pana acum de Adrian Ceuca, a fost numit initial Ciprian Zah, fostul director general al investco, firma pe care Broker a absorbit-o in 2007. Ulterior, Consiliul de Administratie a revenit asupra deciziei, deoarece Zah nu indeplinea conditia impusa de CNVM privind studiile economice, desemnandu-l pe Darie Moldovan, 32 de ani, unul dintre brokerii cu vechime ai firmei. Acesta ii va succede lui Ceuca, suspendat pentru trei ani din piata de catre CNVM. Darie Moldovan este si directorul de tranzactionare.
Florica Venter lucreaza la Broker Cluj din anul 2002, incepand prin a tranzactiona pe piata primara. A absolvit Academia de Studii Economice din Cluj-Napoca, Sectia banci si burse. Darie Moldovan a absolvit Academia de Studii Economice din Cluj-Napoca si detine un doctorat in economie.
Cei doi au preluat conducerea asupra uneia dintre cele mai mari firme de brokeraj de pe piata locala, cu aproape 10.000 de clienti si 15.000 de actionari. Broker are circa 150 de angajati si 27 de agentii si sucursale, potrivit ultimelor date disponibile.
Conducerea executiva interimara este completata de Sandu Pali, director economic, Adrian Danciu, director de operatiuni cu firme si Virginia Miron, director responsabil de relatia cu subunitatile. Noua echipa de conducere a Broker Cluj trebuie sa primeasca avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru ca societatea sa-si poata relua activitatea, suspendata in prezent de catre CNVM.
 
Broker se gandeste la un concurs national pentru gasirea succesorului lui Prunea
Administratorii Broker Cluj isi pun sperantele ca alaturi de noua conducere, odata validata de CNVM, vor putea incepe sa vindece ranile cauzate de scandalurile cu CNVM si de fraudele din sucursale.
"Conducerea interimara a societatii va fi asigurata de o echipa de oameni tineri, cu o medie de varsta de 30 de ani, care are la dispozitie doua luni sa isi confirme capacitatile. Ragaz in care si noi, administratorii, vom incerca sa cautam o persoana care sa poata lua locul lui Petru Prunea", a spus Anton Ionescu, presedintele Consiliului de Administratie a Broker Cluj.
Petru Prunea a fost figura centrala a Broker Cluj de-a lungul celor 15 de ani de existenta a societatii. Prunea e cel care a infiintat firma in 1994, tot el a fost artizanul listarii Broker in 2005 si a format zeci de brokeri. Plecarea lui Prunea de la Broker lasa un gol de imagine societatii, pe care administratorii incearca sa il umple prin gasirea unui alt conducator la fel de puternic alaturi de care societatea poate sa o ia de la capat.
"In urmatoarele doua luni vom incerca sa gasim doi conducatori, alaturi de care societate sa isi continue drumul. Ne gandim chiar sa lansam un concurs national in acest sens", a continuat Ionescu.
Ultimul an de zile a fost cel mai greu din istoria de peste 15 ani a Broker Cluj. Broker este una dintre putinele societati de brokeraj independente de pe Bursa. Anul trecut, Broker a intermediat tranzactii pe bursa de la Bucuresti in valoare de 645 mil. lei (175 mil. euro), ocupand locul 9 in topul brokerilor, dupa ce in 2007 ocupase locul 5, cu tranzactii de peste 1,9 mld. lei. Pe bursa din Sibiu, societatea a urcat in 2008 pe primul loc, cu peste un milion de contracte incheiate.
Actiunile Broker ar urma sa revina astazi la tranzactionare, dupa expirarea suspendarii de doua zile dictata de CNVM. La ultimul pret, de 0,205 lei/actiune, capitalizarea companiei este de 14 mil. euro.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO