Burse - Fonduri mutuale

Broker Cluj încearcă să se rupă de trecut, dar scheletele din dulap continuă să-şi pună amprenta pe rezultate

Grigore Chiş, directorul general al Broker Cluj: Încă nu am revenit pe profit din activitatea operaţională. Previzionez că o să revenim undeva din al doilea semestru al anului, după ce dăm drumul la noua platformă de tranzacţionare cu care suntem pe ultima sută de metri şi la noile produse pe care le gândim

Broker Cluj

Autor: Adrian Cojocar

21.02.2012, 00:07 1741

Conducerea firmei de intermediere Broker Cluj (BRK) spune că în prezent poartă negocieri cu un grup de investitori pentru vânzarea Remat Maramureş (REMM) şi atragerea unui partener la Facos Suceava, companii pe care le controlează, contrar legislaţiei în vigoare.

CNVM a emis săptămâna trecută o ordonanţă prin care obligă firma de brokeraj ca în termen de şase luni de zile să-şi reducă participaţiile în cele două companii pentru a se încadra în limita de 33% din capitalul celor două societăţi, în caz contrar urmând să fie sancţionată.

"Suntem în negocieri pentru Remat cu un grup de investitori şi cu un alt grup care doreşte să fie partener cu noi în Facos. Ne vom încadra în acea dispoziţie a CNVM", a declarat Grigore Chiş, directorul general al Broker Cluj.

Broker Cluj controlează 83% din capitalul producătorului de conserve Facos Suceava, firmă nelistată, participaţie care este evaluată în portofoliul societăţii la 14,3 mil. lei (3,3 mil. euro). Facos a avut în 2010 afaceri de 21 mil. lei (aproape 5 mil. euro) şi un profit net de 1 mil. lei. Compania are 160 de angajaţi.

Broker deţine şi 53,1% din acţiunile Remat Maramureş (REMM), firmă specializată în colectarea deşeurilor. Pachetul este evaluat în prezent pe bursă la aproape 4,1 mil. lei (0,9 mil. euro), iar Broker a mai avut o tentativă să-l vândă anul trecut. Remat a avut afaceri de 7,62 mil. lei şi un profit de 1,316 mil. lei, în 2010, cu 28 de angajaţi.

Participaţiile de control la acele două companii au fost achiziţionate în anul 2007, pe vremea când la conducerea societăţii se afla Petru Prunea. Prunea, care este fondatorul Broker, a primit în 2009 o interdicţie de la CNVM de a mai activa pe piaţa de capital ca urmare a unui scandal de fraudă la una dintre sucursalele Broker de la Deva şi a fost înlăturat de la conducerea firmei de brokeraj.



Frauda de la Deva şi-a pus amprenta pe rezultate

Frauda comisă în 2008 de directoarea sucursalei din Deva a Broker continuă să afecteze rezultatele firmei de brokeraj. Conducerea Broker a constituit anul trecut noi provizioane în valoare de 5 mil. lei pentru acoperirea riscului de pierdere a procesului penal intentat de clienţi fostei angajate a Broker. Daunele suferite de clienţi se ridică la circa 1,9 mil. euro. Broker Cluj este parte responsabilă în proces şi provizioanele costituite până în prezent de societate în acest scop se ridică la 7,5 mil. lei (1,7 mil. euro).

Pe partea operaţională, Broker Cluj a raportat în 2011 o pierdere de 8,5 mil. lei, ceva mai mică faţă de rezultatul negativ din 2010, de peste 9 mil. lei. Rezultatul operaţional a mai fost afectat anul trecut de cheltuieli suplimentare în valoare de 2 mil. lei pe fondul încheierii unor convenţii pentru închiderea conturilor în marjă, despre care reprezentanţii Broker Cluj spun că este tot o problemă de pe vremea fostei conduceri a societăţii.

Firma de intermediere a încheiat anul trecut cu pierderi de 15,4 mil. lei (3,63 mil. euro), după ce în 2010 raportase un profit net de 6,6 mil. lei.

Portofoliul a scăzut în 2011, dar şi-ar putea reveni anul acesta

Rezultatele Broker Cluj sunt puternic influenţate de aprecierea sau deprecierea titlurilor din portofoliul de acţiuni pe care societatea îl deţine şi care la sfârşitul lunii ianuarie era evaluat în contabilitate la 58,3 mi­lioane de lei.

Din cauza scăderii bursei de anul trecut firma a fost nevoită să ajusteze în contabilitate valoarea portofoliului, fapt ce a influenţat negativ profitul firmei cu suma de 11,8 mil. lei. În 2009 şi 2010, când bursa a crescut, firma a înregistrat profit la final de an din aprecierea valorii de piaţă a portofoliului.

"În urma creşterilor de pe bursă din debutul anului vom recupera cea mai mare parte a provizionului constituit anul trecut pentru ajustarea valorii de piaţă a portofoliului pe care-l deţinem. Ajustarea are loc ori atunci când se marchează la piaţă acţiunile provizionate, ori la final de an", a precizat Grigore Chiş.

Dacă bursa finalizează anul 2012 pe creştere, firma va înregistra profit din aprecierea acţiunilor din portofoliu.

Cea mai mare parte a portofoliului este format din titluri listate pe bursă, evaluate la 31 ianuarie la 40,8 mil. lei, care au fost achiziţionate însă de societate la o valoare dublă, de 80,2 mil. lei. O parte a portofoliului a fost achiziţionată în 2008, înainte de prăbuşirea bursei.

Afacerile continuă să scadă în ciuda revenirii tranzacţiilor de pe bursă

Firma a intermediat în luna ianuarie tranzacţii pe bursă în valoare de 53,2 milioane de lei şi a ocupat poziţia a şaptea în topul intermediarilor, după ce anul trecut coborâse până pe poziţia 11 în acelaşi top, cu tranzacţii de 770 de milioane de lei.

Anul trecut tranzacţiile cu acţiuni intermediate de Broker au crescut cu circa 10%, însă cifra de afaceri a scăzut cu 5,6% din cauza presiunii pe scăderea comisioanelor.

În ciuda creşterii vizibile a lichidităţii în primele luni din acest an conducerea Broker Cluj spune că firma nu a revenit pe profit la nivelul activităţii de bază.

"Încă nu am revenit pe profit din activitatea operaţională. Previzionez că o să revenim undeva din al doilea semestru al anului, după ce dăm drumul la noua platformă de tranzacţionare cu care suntem pe ultima sută de metri şi la noile produse pe care le gândim", a declarat Grigore Chiş, directorul general al Broker Cluj.

Broker a achiziţionat anul trecut de la o firmă din India un soft de administrare care va da posibilitatea clienţilor de a-şi administra într-un singur cont toate investiţiile.

"Softul urmează să fie pus în funcţiune la sfârşitul lunii martie, iar începând cu 1 iunie, vom avea şi piaţa internaţională. Clienţii vor avea un singur portofoliu atât pentru acţiunile de pe bursă, cât şi pentru cele internaţionale şi un singur management al cash-ului pentru toate instrumentele de investiţii", a conchis Chiş. Acţiunile Broker Cluj au scăzut ieri cu 0,4% la 0,1145 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO