Burse - Fonduri mutuale

Broker Cluj isi reseteaza capitalul. Cat au castigat actionarii de la listare

Broker isi reseteaza capitalul. Cat au castigat actionarii de la listare
29.03.2010, 23:10 42

Actionarii Broker Cluj (BRK), singura firma de intermedierelistata la Bursa, au aprobat injumatatirea capitalului social de la144 mil. lei la 72 mil. lei, prin reducerea valorii nominale aactiunilor de la 0,5 la 0,25 lei in vederea acoperirii pierderilorcontabile din 2008, in valoare de 70,6 mil. lei. Profitul de anultrecut, de 4,2 mil. lei, a fost alocat tot pentru acoperireapierderilor.
Compania va distribui insa actionarilor 5,89 mil. lei, respectiv0,02 lei/actiune, suma rezultata dupa reducerea capitalului socialsi dupa acoperirea integrala a pierderilor. Acestia sunt primiibani cash pe care actionarii Broker ii vor primi de la listareacompaniei, in 2005, si reprezinta echivalentul unui dividend dinprofiturile realizate de companie in ultimii 5 ani.
Capitalul social ramas dupa reducere, de 72,3 mil. lei, reprezintacapitalul din 2004 al companiei, de circa 17,3 mil. lei, la care seadauga sumele aduse de investitori in companie incepand cu ofertapublica si pana in prezent, prin majorari de capital, caretotalizeaza 57,5 mil. lei.
"Este o operatiune contabila, care nu afecteaza actionarii si estefacuta in ideea de a da dividende", spune Gabriel Aldea,responsabil departament front-office la Intercapital Invest.
Reducerea valorii nominale a actiunilor la 0,25 lei/actiune, subpretul de tranzactionare de pe Bursa de 0,33 lei/actiune,reactiveaza insa si optiunea companiei de a strange bani de laactionari, in momentul in care compania va identifica oportunitatide dezvoltare. "Este posibil sa vedem in urmatoarea perioada, lafel ca si la Banca Transilvania, genul acesta de operatiuni si laBroker", mai spune Aldea.
Strategia de crestere agresiva a Broker din perioada 2004-2008,bazata tocmai pe reinvestirea profiturilor si bani atrasi de laactionari nu a dat insa roadele asteptate de actionari. Compania aatras bani in 2006 si 2007, cand piata era pe crestere si i-ainvestit cand actiunile erau aproape de maxime, astfel caprabusirea din 2008 i-a adus pierderi uriase care au determinat siprabusirea pretului actiunilor Broker pe Bursa.
Un investitor care ar fi participat la toate aceste majorarile decapital ale Broker, inclusiv la oferta publica initiala, arinregistra in acest moment un profit de doar 16% la suma totalainvestita, potrivit calculelor ZF. Desigur, cine ar fi vandut in2007, in perioada de varf a pietei, ar fi obtinut un castigsemnificativ, iar cine ar fi decis sa iasa anul trecut, cand Brokera atins minimele, ar fi avut pierderi insemnate. "Trebuie sa tinemcont de faptul ca am trecut printr-o perioada de criza pentru aintelege acest rezultat. Criza a dovedit ca strategia buy and hold(cumpara si pastreaza) nu este cea mai buna", conchide Aldea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO