Burse - Fonduri mutuale

Broker Cluj mizeaza pe dublarea castigurilor

Broker Cluj mizeaza pe dublarea castigurilor
24.03.2010, 23:05 39

Broker Cluj (BRK), una dintre cele mai mari firme deintermediere de pe piata si singura listata pe Bursa, previzioneazaca va obtine in acest an un profit brut in crestere cu 92%, de 8,05mil. lei (aproape 2 mil. euro).

O parte a castigului ar urma sa provina din vanzarea de titluridin portofoliu, diferenta dintre preturile estimate de vanzare sicele la care actiunile sunt inregistrate in portofoliul Broker secifreaza in acest an la 3,5 mil. lei (0,85 mil. euro).

Reevaluarea actiunilor din portofoliu ar urma sa aduca, deasemenea, castiguri de circa 4,5 mil. lei. Broker Cluj maiestimeaza ca va incasa dividende de la societatile la care esteactionar in valoare de 1,6 mil. lei, la jumatate fata de cele deanul trecut, care s-au ridicat la 3,1 mil. lei, in conditiile incare multe companii listate au anuntat deja dividende mai mici sauau renuntat la a distribui dividende.

Conducerea societatii mizeaza insa si pe o crestere aveniturilor din activitatea de baza, respectiv intermedierea detranzactii pe bursa de la Bucuresti si pe bursa din Sibiu, inconditiile in care lichiditatea de pe cele doua piete a dat semnede revenire in primele luni ale anului. Broker estimeaza venituridin comisioanele incasate la tranzactii realizate pe bursa de laBucuresti cu 49% mai mari decat anul trecut, respectiv de 3,6 mil.lei (0,87 mil. euro), dar estimeaza si o crestere a cheltuielilorcu salariile, de 10%, la 3,5 mil. lei (0,85 mil. euro). Totodata,cheltuielile de tranzactionare, care constau in comisioane platitecatre BVB, CNVM si Depozitarul Central, ar urma sa se majoreze cu25%, la 1,1 mil. lei (circa 271.000 de euro).

Profit de 214.000 de euro la doua luni

In primele doua luni din 2010, Broker Cluj a obtinut un profitnet de circa 878.000 de lei (214.000 de euro), comparativ cu unrezultat negativ de 1,92 mil. lei (0,44 mil. euro) in aceeasiperioada a anului precedent.

Grigore Chis, directorul general al Broker Cluj, care a fostnumit in functie in urma cu circa un an, a declarat recent ca inprimele luni de la venirea lui in societate s-a pus problemastabilizarii activitatii, iar pe fondul programului derestructurare impus de noua conducere executiva, compania si-apropus pentru acest an sa rentabilizeze activitatea.

Titlurile Broker Cluj au inregistrat in acest an unul dintrecele mai bune rezultate de pe Bursa, cu o apreciere de 62%, dupa ceanul trecut au avansat cu 120%. La pretul de pe parcursul sedinteide ieri, de 0,329 lei/actiune, capitalizarea Broker Cluj este de95,2 mil. lei (23,2 mil. euro). Avansul acestor titluri a venit pefondul cresterii Bursei, cu efecte benefice asupra portofoliului decasa al firmei de intermediere, care are o valoare importanta.

Portofoliul de pe Bursa a trecut de 10 mil.euro

Valoarea portofoliului de actiuni detinut de Broker Cluj peBursa se ridica la finele lunii februarie la 42,5 mil. lei (10,4mil. euro), in crestere cu 73,4% fata de valoarea acestuia in urmacu un an de zile. Broker Cluj mai detine si titluri in societatiinchise, a caror valoare se ridica la circa 16,5 mil. lei (4 mil.euro), din care cea mai importanta este pachetul de 83% dinactiunile producatorului de produse din carne Facos Suceava.

Broker si-a majorat in acest an bugetul de promovare de peste 10ori, la un nivel de 632.000 de lei (154.000 de euro) si maiintentioneaza sa investeasca 100.000 de euro intr-o platforma detranzactionare pe pietele externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO