Burse - Fonduri mutuale

Broker Cluj pierde 40-50 de clienti in fiecare zi de suspendare

Broker Cluj pierde 40-50 de clienti in fiecare zi de suspendare

Petru Prunea

03.02.2009, 19:25 23

Reprezentantii Broker Cluj (simbol bursier BRK) spun ca pierderile zilnice rezultate din suspendarea de catre CNVM a autorizatiei de functionare sunt de 10.000 de lei (circa 2.300 de euro) si ca exista portofolii pe care clientii companiei le-au mutat deja la alte societati de brokeraj. Oficialii Broker Cluj confirma ca zilnic exista 40-50 de cereri de retargere a clientilor.

Broker este una dintre cele mai mari firme de brokeraj de pe piata locala, cu circa 10.000 de clienti si 15.000 de actionari.
Conducerea Broker a anuntat ca a dat in judecata Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru decizia de suspendare timp de doua saptamani a autorizatiei de functionare a societatii. CNVM nu a mai oferit niciun comentariu asupra situatiei de la Broker.
"Am depus ieri plangerea la Curtea de Apel din Cluj. Tot ieri am depus o contestatie la CNVM si o plangere la Senat si Camera Deputatilor pentru ca am considerat abuziv modul de lucru al CNVM. In legatura cu frauda de la Deva, am constatat ca aici s-a realizat un circuit nelegal al banilor. Clientii veneau si depuneau banii la sucursala noastra din Deva si primeau in schimb acte false, dispozitii de plata si facturi false, iar banii respectivi intrau in posesia angajatilor. Directoarea de la Deva si-a recunoscut vina, vom renunta la tot personalul de acolo si nu vom mai desfasura activitati in acest oras", a declarat pentru ZF Transilvania Petru Prunea, presedintele Broker.
Potrivit reprezentantului Broker, exista si "un circuit lung al banilor", astfel ca dupa ce banii erau depusi la Posta Romana, pentru a se face viramentul catre clienti, mai departe aceste sume de bani nu erau incasate de clienti, ci de alte persoane.
"Nu putem verifica in momentul de fata documentele, fiindca nu toate chitantierele se afla in posesia noastra, insa ceea ce va pot spune este ca decizia CNVM a fost luata in vederea lichidarii societatii noastre de pe piata. La momentul la care am sesizat aceasta comisie, ca am informatii ca la sucursala din Deva se intampla ceva nelegal, CNVM avea informatii in acest sens", spune Petru Prunea. Conform reprezentantului Broker Cluj, ancheta in cazul Deva va dura aproximativ 6 luni de zile, iar de vineri si pana in prezent niciun membru al CNVM nu a venit in control. Oficialii Broker spun ca suspendarea activitatii companiei are efecte grave.
"Vinerea trecuta am anulat 832 de ordine, avem clienti online si nu mai putem afisa tranzactiile, clientii au pretul tranzactiilor de joia trecuta. Neavand acces la depozitar sau la BVB, nu avem cum sa verificam daca tranzactiile au fost facute legal. Cu toate acestea nu cred ca putem vorbi de falimentul Broker Cluj", spune Prunea, care detine circa 3,49% din actiunile societatii de brokeraj.
Actionarii importanti ai societatii sustin insa ca decizia de a actiona CNVM in judecata nu a fost dezbatuta in Consiliul de Administratie si ca vor convoca o AGA pentru analizarea situatiei.
"O intelegere amiabila ar fi fost mai normala in acest moment decat un razboi cu CNVM. Masura suspendarii a fost foarte dura, insa cred ca trebuie asteptata mai intai prezentarea raportului privind concluziile controlului derulat de CNVM. Situatia noastra este foarte delicata si foarte greu vom reusi sa recuperam increderea clientilor si a investitorilor", a declarat Miron Martin, presedintele firmei Intervalco din Baia Mare, al doilea actionar al Broker. Martin, impreuna cu Intervalco si alte firme pe care le controleaza, detine 7,2% din actiunile companiei.
El spune ca actionarii Broker vor fi convocati in cadrul unei Adunari Generale (AGA) in care se va discuta situatia companiei. "Suntem convinsi ca trebuie sa convocam o AGA si sa derulam un audit extern si o restructurare a activitatii societatii", a spus Martin.
Opinia sa este impartasita si de principalul actionar al societatii de brokeraj, Ioan Cartis, care detine 8,2% din companie. "Suntem preocupati sa actionam intr-un fel. Probabil ca intr-un timp scurt se va convoca o AGA in care sa se discute si raportul CNVM si se vor cauta solutii pentru redresarea activitatii", a precizat Cartis pentru ZF.
Miron Martin s-a retras la mijlocul anului trecut din Consiliul de Administratie al Broker in urma unor neintelegeri cu alte persoane din conducere privind aspecte legate de managementul operational al companiei. "In urma aparitiei unor solduri negative la cativa clienti am solicitat inchiderea imediata a acelor conturi pentru a se evita aparitia unor pierderi. Nefiind acceptat acest punct de vedere, mi-am dat demisia si am cerut un audit financiar. Raportul prezentat in AGA nu m-a satisfacut. Am cerut sa se revina la acest audit, dar n-am mai primit raspuns", a explicat Martin.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO