Burse - Fonduri mutuale

Broker Cluj se arunca in batalia pe online cu o platforma de tranzactionare de 200.000 de euro

Broker Cluj se arunca in batalia pe online cu o platforma de tranzactionare de 200.000 de euro

Grigore Chis, directorul general al Broker Clu

22.11.2009, 23:08 203

Broker Cluj (simbol bursier BRK), una dintre cele mai mari firmede brokeraj de pe Bursa de la Bucuresti, va lansa la inceputulanului viitor o platforma online pentru tranzactionarea pe pieteleinternationale in care a investit circa 200.000 de euro, a afirmatdirectorul general al Broker Grigore Chis.

Broker se alatura astfel unui grup tot mai mare de societati debrokeraj de pe piata locala care au lansat sau se pregatesc salanseze platforme online, care ofera posibilitatea tranzactionariisi pe pietele externe, incercand astfel sa-si consolideze pozitiape segmentul de retail. Printre firmele care si-au lansat platformeonline anul acesta se numara KBC Securities, Fairwind Securities -firma controlata de Dinu Patriciu si Alpha Finance.

De asemenea, doi dintre principalii jucatori pe segmentulonline, Tradeville si Intercapital Invest, au lansat noi varianteale platformelor de tranzactionare.

Societatea de brokeraj din Cluj a fost lovita la inceputulanului de scandalul fraudei de la agentia din Deva, care a dus lacaderea fostei conduceri si demiterea lui Petru Prunea, fondatorulcompaniei, dar si la pierderea de clienti si inchiderea de agentii.Procesul de restructurare a determinat compania sa-si revizuiascatinta de profit pentru acest an, in conditiile in care costurile aucrescut, iar piata a fost slaba.

"Procesul de restructurare a retelei teritoriale de subunitatisi optimizarea costurilor la nivelul centralei si in teritoriu aupresupus eforturi financiare suplimentare, care s-au repercutatintr-un nivel ridicat al cheltuielilor operationale. Credem caefectele programului de restructurare vor fi vizibile intrimestrele urmatoare", a declarat Chis. El a mai spus insa camizeaza pe un profit cuprins intre 5 si 6 milioane de lei pentruacest an, fata de estimarile initiale de 7-10 milioane de lei.

La noua luni, Broker inregistra un profit net de aproape 5 mil.lei, in crestere cu 45% fata de perioada similara a lui 2008, inconditiile in care cifra de afaceri a scazut de circa trei ori, dela 7,42 mil. lei la 2,47 mil. lei. O parte din profit a provenitinsa din ajustarea unor provizioane constituite la sfarsitul anuluitrecut si din vanzarea unor participatii pe Bursa. Provizioaneleconstituite de Broker la finele anului 2008 au fost in valoare depeste 66 mil. lei, reprezentand diferenta negativa dintre valoareaportofoliului de actiuni detinute la data de 31 decembrie 2008 sivaloarea de achizitie a acestora.

Broker se gandeste din nou la extindere

Pana la finele acestui an compania clujeana intentioneaza sadeschida o noua sucursala in Bucuresti.

"In ceea ce priveste politica de restructurare a Broker Cluj amseparat activitatiile de gestionare a portofoliului propriu declientela prin crearea unei divizii care se ocupa special de acestlucru si am restructurat portofoliul de actiuni prin introducereaunor reguli clare, asemanatoare celor ale fondurilor mutuale.Agentiile din tara au fost restructurate pe centre de profit, siintentionam ca in perioada urmatoare de timp sa abordam si alteorase din tara precum Iasi, Brasov sau Constanta", a declaratChis.

La finele lunii octombrie, Broker avea active nete de 83,5 mil.lei si lichiditati de 11,6 mil. lei. Capitalizarea companiei seridica in prezent la 64,5 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO