Burse - Fonduri mutuale

Broker Cluj se bate cu austriecii de la Erste în certificate turbo

Broker Cluj se bate cu austriecii de la Erste în certificate turbo

Grigore Chiş, directorul general al Broker Cluj: Sperăm ca Bursa să prelungească orarul pentru că pentru un investitor este frustrant să vadă că după ora 18:30 pieţele externe se mişcă contrar poziţiei sale şi el ajunge să aibă o pierdere de 4% şi nu îşi poate închide poziţia. Vorbind din punctul de vedere al unui speculator, pot spune că inconvenientul major este orarul de tranzacţionare până la 18:30.

Autor: Stefan Musgociu, Andrei Chirileasa

17.05.2012, 00:05 1099

Broker Cluj (BRK), una dintre cele mai mari firme de brokeraj independente de pe bursă, a lansat ieri certificatele turbo pe indicele american Dow Jones Industrial Average, cu care speră să ia o bucată din piaţa produselor structurate, dominată în acest moment de Erste-BCR şi de certificatele turbo pe indicele german DAX.

Cu circa o oră înainte de închiderea şedinţei de tranzacţionare, certificatele pe indicele Dow Jones (BKDOWTL1 şi BKDOWTS1) înregistrau rulaje cumu­late de circa 140.000 de lei (31.500 de euro), mai mari decât tranzacţiile cu acţiuni Transelectrica, Transgaz sau Broker Cluj.

"Este doar un început. Încercăm să aducem produse structurate pe indici sau acţiuni cunoscute de pe pieţele externe. Credem că putem demonstra că şi brokerii autohtoni pot aduce produse noi, deşi nu au în spate departamente întregi ale unor bănci. Probabil următorul produs va fi un deziderat mai vechi al nostru, de a lansa un produs structurat şi pe un indice românesc", a declarat Grigore Chiş, directorul general al Broker.

El a mai spus că firma de brokeraj a investit 350.000 de euro într-un sistem informatic performant pentru a reduce timpul de execuţie a ordinelor pentru clienţi şi pentru a reduce riscurile operaţionale proprii. Asta deoarece certificatele turbo sunt produse investiţionale cu risc ridicat, care pot aduce pierderi mari investitorilor, dar şi emitentului, dacă acesta nu-şi acoperă riscurile cum trebuie.

Şeful Broker a mai declarat că a propus Bursei de Valori Bucureşti (BVB) să prelungească programul de tranzacţionare pe secţiunea internaţională până la ora 23:00, pentru ca investitorii să poată tranzacţiona mai mult aceste produse care urmăresc indicele american, dar şi acţiunile americane tranzacţionate pe sistemul alternativ (ATS).

"Încercăm cu ajutorul Bursei să mărim până la ora 23:00 orarul pentru «Internaţionale» (acţiunile com­paniilor de pe sistemul alternativ al BVB şi pro­du­sele structurate - n.r.). Sperăm ca Bursa să prelun­gească orarul pentru că pentru un investitor este frus­trant să vadă că după ora 18:30 (când se închide piaţa produselor structurate şi sistemul alternativ de la BVB - n.r.) pieţele externe se mişcă contrar poziţiei sale şi el ajunge să aibă o pierdere de 4% şi nu îşi poate închide poziţia. Vorbind din punctul de vedere al unui speculator, pot spune că inconvenientul major este orarul de tranzacţionare până la 18:30. SSIF-urile care stau până la ora 23:00 pe Sibex (când se închide bursa de la Sibiu - n.r.) au câte un om care stă până la acea oră şi cred că acel om poate sta şi pe BVB până la ora 23:00", a explicat Grigore Chiş, prezent miercuri la deschiderea şedinţei bursiere.

Bursa a prelungit în luna ianuarie programul de tran­zacţionare pentru instrumentele structurate şi ac­ţiunile listate pe sistemul alternativ (ATS) până la ora 18:30. Exceptând cele două certificate lansate miercuri de SSIF Broker, la BVB mai sunt listate 51 de produse structurate emise de Erste Bank şi Raiffei­sen Cen­trobank, iar pe sistemul alternativ de tran­zac­ţionare sunt acţiunile a 20 companii străine, majo­ri­tatea fiind aduse de firma de brokeraj Tradeville.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO