Burse - Fonduri mutuale

Broker Cluj vinde cea mai performanta actiune a anului, Bio

Broker Cluj vinde cea mai performanta actiune a anului, Bio
31.08.2009, 00:00 57

Societatea de intermediere Broker Cluj (BRK), care deruleaza tranzactii si pe cont propriu, a inceput sa vanda din pachetul pe care-l detine la Biofarm Bucuresti (BIO), la finele saptamanii trecute societatea cedand in piata circa 1,38 mil. actiuni ale producatorului de medicamente pe care a incasat circa 332.000 de lei (79.000 de euro).

Vanzarea vine in contextul in care titlurile Biofarm au inregistrat cea mai mare crestere de pe Bursa, pretul acestor actiuni triplandu-se de la finele anului precedent.

Spre comparatie, principalul indice al pietei, BET, a urcat cu 49% in aceeasi perioada, SIF-urile s-au apreciat in medie cu 78% de la inceputul anului, iar actiunile Broker au castigat 140%.

Broker Cluj a vandut pachetul de la Biofarm la un pret de 0,242 lei/actiune, in conditiile in care la inceputul anului aceste titluri se tranzactionau la un nivel de 0,078 lei/actiune.

Avansul semnificativ inregistrat de actiunile Biofarm in acest an se datoreaza atat rezultatelor bune inregistrate de companie in primul semestru al anului, cat si intrarii puternice la cumparare a SIF-urilor, care detin impreuna un pachet de peste 45% din companie.

SIF Oltenia (SIF5) are o participatie de 17,4% din Biofarm, SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Moldova (SIF2) detin pachete de 15,2% si respectiv 11,5% din capitalul companiei.

Sefii SIF au declarat recent ca prin achizitiile din ultima perioada se urmareste atingerea unei pozitii de control, de peste 50% din capitalul Biofarm de catre cele trei societati de investitii financiare.

Broker Cluj a intrat in actionariatul Biofarm pe parcursul anilor 2005-2006, cand titlurile companiei se tranzactionau pe RASDAQ, ajungand sa detina circa 4% din companie. Firma are si un reprezentant in consiliul de administratie al Biofarm, respectiv Adrian Ceuca, fostul director general adjunct al Broker Cluj.

Iesirea la vanzare a firmei de brokeraj pe titlurile Biofarm a fost dublata de vanzari si din partea lui Adrian Ceuca, care a cedat in piata in ultimele saptamani circa 150.000 de titlturi Biofarm, la preturi cuprinse intre 0,18 lei si 0,225 lei/actiune.

Afacerile Biofarm au urcat in primele sase luni din acest an cu 9%, pana la 34,2 mil. lei (circa 8,1 mil. euro), iar profitul companiei s-a mentinut la un nivel similar, de 9,3 mil. lei (2,2 mil. euro). Aceasta in conditiile in care cele mai multe companii de la Bursa au consemnat in aceeasi perioada scaderi semnificative ale afacerilor, multe trecand pe pierdere.

Biofarm detine pe Bursa un portofoliu de actiuni format in special din actiuni SIF si care a inregistrat cresteri importante anul acesta, dupa ce in 2008 s-a depreciat puternic in urma unei scaderi a pietei de peste 70%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO