Burse - Fonduri mutuale

Broker evalueaza Boromir Prod de 2,6 ori peste bursa

Broker evalueaza Boromir Prod de 2,6 ori peste bursa
19.01.2009, 17:37 134

Analistii Broker Cluj (BRK) evalueaza actiunile producatorului de morarit si panificatie Boromir Prod Buzau (SPCU) la 0,633 lei, cu 160% peste pretul din piata de ieri, de 0,244 lei/actiune, potrivit unui raport emis la sfarsitul saptamanii trecute.

Valoarea de piata a companiei este estimata la 78,27 mil. lei (18,2 mil. euro), fata de o capitalizare de 7 mil. euro in prezent, pe baza multiplilor de tranzactionare ai companiilor din sectorul de morarit si panificatie tranzactionate pe bursele europene.
Titlurile Boromir Prod ar urma sa fie transferate de pe Bursa RASDAQ la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti, transferul urmand sa fie discutat astazi in sedinta Consiliului de Administratie al BVB.
Broker Cluj este intermediarul operatiunii, societatea de brokeraj detinand si o participatie de 5,15% din actiunile companiei, potrivit ultimelor raportari disponibile.
Boromir Prod Buzau este una dintre principalele companii ale grupului de firme Boromir, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de morarit din Romania. Compania a realizat in primele noua luni ale anului trecut o cifra de afaceri de 120,3 mil. lei (32,7 mil. euro), cu 48% mai mare decat in perioada similara din 2007, in timp ce profitul net al companiei a crescut cu 130%, la 6,18 mil. lei (1,68 mil. euro). Marja profitului net a fost de 5,13%.
Potrivit analistilor Broker, titlurile Boromir Prod se tranzactioneaza in prezent la un PER (indicator de evaluare calculat ca raport dintre pretul actiunilor si profitul net pe actiune) de 6, de doua ori mai mic decat media la nivel de sector a companiilor europene, de 12,9. Raportul pret supra valoare contabila (PBR) este de 0,3 in comparatie cu media europeana de 1,6. Potrivit raportului, compania avea la sfarsitul lunii iunie capitaluri proprii in valoare de 94 mil. lei (25,5 milioane de euro) si datorii de 22,38 milioane de lei (6,1 milioane de euro).
Analistii Broker identifica insa marja de profit redusa din sector si cheltuielile cu dobanzile care influenteaza semnificativ rezultatul net ca principale puncte slabe ale companiei. La capitolul amenintari figureaza deprecierea monedei nationale, care ar putea aduce scumpiri ale materiei prime folosite.
Pe de alta parte, compania are avantajul unei cote de piata insemnate la nivel local si poate beneficia de numarul redus de concurenti importanti la nivel de sector.
Conform datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, piata de morarit si panificatie era estimata in 2008 la 2 miliarde de euro, in crestere cu 15% fata de anul precedent.
Piata de panificatie este controlata in proportie de aproximativ 40% de jucatori mari, precum Vel Pitar Ramnicu Valcea, Dobrogea Grup, Pajura, Lujerul, Spicul, Baneasa si Pambac Bacau, restul de 60% regasindu-se la producatori de mici dimensiuni. Piata moraritului este mai concentrata, Boromir, Dobrogea, Pambac si Loulis detinand circa 60%, restul de 40% revenind producatorilor mici.
Grupul Boromir este alcatuit din 10 firme, Boromir Ind SRL din Ramnicu Valcea controland in mod direct si indirect celelalte 9 societati, printre care si Boromir Prod. Directorul general al grupului, Constantin Boromiz, estima anul trecut cifra de afaceri a grupului la 600 mil. lei (circa 166 mil. euro), evaluand grupul la 150 mil. euro. Boromiz este si principalul actionar al grupului, cu 39% din actiuni.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO