Burse - Fonduri mutuale

Broker reorganizeaza reteaua dupa frauda de la Deva

29.01.2009, 18:26 49

Societatea de intermediere financiara Broker Cluj (BRK) transforma mai multe sucursale in agentii, pentru un control mai riguros al acestora, dupa o frauda de 870.000 de lei (peste 200.000 de euro) facuta de directorul subunitatii din Deva.

"Consiliul de Administratie a hotarat reorganizarea societatii in sensul transformarii unor sucursale in agentii, masura in urma careia se consolideaza securitatea operatiunilor si controlul asupra activitatii subunitatilor", se precizeaza intr-un anunt al firmei de brokeraj transmis Bursei.
Clientii vor vira prin banca banii pentru achizitiile pe piata de capital, iar sumele pe care urmeaza sa le primeasca pentru vanzarea titlurilor vor fi expediate in contul beneficiarului sau prin mandat postal de la sediul central al Broker.
Societatea de brokeraj a anuntat miercuri ca a descoperit ca angajatii sucursalei din Deva au incalcat grav legislatia pietei de capital, folosind banii clientilor pentru tranzactii in scop personal. Anuntul a venit insa dupa ce pe piata au aparut zvonuri privind o actiune a Politiei Hunedoara la sucursala Broker din Deva, zvonuri care au determinat o scadere cu 14% a actiunilor pe Bursa.
In urma unei investigatii a Serviciului de investigare a fraudelor din cadrul IJP Hunedoara s-a stabilit ca directoarea agentiei din Deva a Broker Cluj, Adriana Constantin, a incasat de la mai multe persoane fizice si juridice sume de bani ce urmau a fi folosite pentru efectuarea de tranzactii pe Bursa de Valori Bucuresti si Bursa din Sibiu. Ea a eliberat documente fictive pentru sumele incasate de la clienti, sume pe care si le-a insusit si le-a eliberat acestora portofolii client, care contineau date fictive prin care se atesta calitatea de actionar al acestor persoane la companii listate pe Bursa.
Reprezentantii firmei de brokeraj spun ca au sesizat inca de luni Politia Hunedoara cu privire la problemele grave de la Deva. Reprezentantii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sustin insa ca autoritatea este cea care a anuntat organele de control in aceasta problema.
Reprezentantii Broker sustin ca au informat inca din 21 ianuarie CNVM cu privire la infractiunile savarsite de directorul sucursalei din Deva. Acestia mai spun ca au cerut CNVM retragerea autorizatiei de functionare a sucursalei din Deva pentru problemele descoperite, insa institutia a hotarat doar suspendarea pentru 45 de zile a autorizatiei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO