Burse - Fonduri mutuale

Broker taie la jumatate valoarea actiunilor ca sa dea dividende

08.02.2010, 23:07 49

"Intentia Consiliului de Administratie este de a acordadividende aferente profitului din 2009, insa pentru a putea faceasta este nevoie de acoperirerea pierderilor din 2008, iar acestlucru se poate face prin diminuarea capitalului social. Ne-amgandit la reducerea capitalului la jumatate, prin reducerea valoriinominale a actiunilor la 0,25 lei (de la 0,5 lei - n. red.),mentinand astfel numarul de actiuni emise", a explicat AntonIonescu, presedintele Consiliului de Administratie al Broker.

In prezent, capitalul social al companiei se ridica 144,7 mil.lei (35,3 mil. euro), in timp ce capitalizarea este de 16,2 mil.euro, la un pret pe actiune de 0,229 lei. In 2005, la listare,capitalul Broker se ridica la circa 23,1 mil. lei (6,3 mil. euro),de atunci compania desfasurand mai multe majorari de capital, atatprin aport in numerar, cat si prin incorporarea profiturilor.Contributia directa a investitorilor, prin aporturi in numerar, s-aridicat la circa 34 mil. lei, in timp ce valoarea profiturilorincorporate a fost de 46 mil. lei.

Pentru 2009 compania a raportat un profit de 4,9 mil. lei, insapierderile aferente anului 2008 se ridica la peste 70 mil. lei,cauzate in principal de deprecierea portofoliului pe fondulprabusirii Bursei. "Nu stiu cat din cele 4 milioane vor fidistribuite ca dividende. Cuantumul acestora urmeaza sa fiestabilit in martie, in cadrul AGEA", a precizat Ionescu.

Conducerea Broker a apreciat ca decizia de a acorda dividende afost luata pentru a incuraja investitorii si pentru a transmite unsemnal pozitiv in piata, in conditiile in care este pentru primadata cand compania intreprinde acest demers.

"Am vrut sa transmitem un semnal pozitiv in piata in ceea cepriveste compania dupa finalizarea procesului de restructurare.Este pentru prima data cand acordam dividende si este foarteposibil ca investitorii care vor primi dividende sa reinvesteascain Broker. In orice caz, acesta este un demers de durata, tinandcont de aspectele birocratice", a mai precizat Ionescu.

El mai precizat ca procesul de restructuare a Broker, inceput inurma scandalului de la inceputul lui 2009 privind frauda de laagentia din Deva a companiei, a vizat transformarea sucursalelordin teritoriu in agentii, astfel incat controlul asupraprocedurilor sa fie realizat de sediul central si nu de directoriide sucursala. Anul trecut, directorul sucursalei din Deva a fostpus sub acuzare pentru inselaciune, valoare prejudiciului fiind deaproximativ 2 mil. euro.

"In acest an nu luam in considerare extinderea numarului deagentii in tara, dar ne vom concentra atentia mai mult pedezvoltarea portofoliului", a adaugat Ionescu. Compania avea lafinele anului trecut un activ net de circa 80 de milioane de lei,in timp ce portofoliul de actiuni listate valora 30,5 milioane delei.

Numarul de angajati ai Broker a scazut in prezent la 103, de lapeste 130 in 2009, iar la sfarsitul acestui an conducerea companieiestimeaza ca numarul acestora va fi in jur de 90.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO