Burse - Fonduri mutuale

Brokerii aşteaptă aprecieri de 20% pe Bursă în a doua parte a anului. Ce acţiuni conduc în topul creşterilor după primele şase luni

Brokerii aşteaptă aprecieri de 20% pe Bursă în a doua parte a anului. Ce acţiuni conduc în topul creşterilor după primele şase luni

Brokerii aşteaptă aprecieri de 20% pe Bursă în a doua parte a anului. Ce acţiuni conduc în topul creşterilor după primele şase luni

Autor: Adrian Ionut Cojocar

04.07.2011, 00:08 2310

După un prim semestru caracterizat de brokeri ca fiind subaşteptări, cu aprecieri minime pe principalii indici, aceştia spuncă există premise pentru o recuperare în a doua parte a anului.

"În primul semestru am avut parte de o evoluţie slabă, subaşteptări, dar în linie cu celelalte burse din regiune. Pentru adoua parte a anului ar trebui să vină şi vremuri mai bune şi spersă vedem o creştere măcar la nivelul de 20%, dar începând cu lunaseptembrie încolo", este de părere Răzvan Paşol, preşedintelefirmei de brokeraj Intercapital Invest.

Indicele BET a crescut în primele şase luni cu 4%, iar indiceleBET-FI, reprezentat de SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea,a marcat un avans de doar 2,9%. Practic evoluţia acţiunilor de peBursă n-a acoperit nici inflaţia, care s-a ridicat la aproape 4% înprimul semestru.

Cu toate acestea nu au lipsit însă creşterile spectaculoase,titlurile combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT)multiplicând de opt ori banii investitorilor în numai şase luni. Deasemenea, dacă un investitor ar fi achiziţionat la finele anuluitrecut titluri Carbochim Cluj (CBC) şi-ar fi dublat banii înacelaşi interval.

Totuşi acest lucru s-ar fi întâmplat doar prin noroc, încondiţiile în care aprecierile au venit pe fondul unor evenimentepunctuale şi aceste titluri se numără printre acţiunilemarginalizate de investitorii de la Bursă.

În cazul Oltchim interesul a fost determinat de anunţul deprivatizare a societăţii, în timp ce în cazul Carbochim aprecierileau fost generate de achiziţiile omului de afaceri Cătălin Chelu,care a preluat recent pachetul majoritar al firmei.

Topul creşterilor de la Bursă din primul semestru a fost dominatîn mare măsură de acţiuni ale companiilor exportatoare. Astfel,titlurile Azomureş Tg. Mureş (AZO) şi Compa Sibiu (CMP), careexportă cea mai mare parte din producţie, au urcat cu 65% şirespectiv 50% în decurs de şase luni. Acţiunile Alro Slatina (ALR)şi Altur Slatina (ALT), alţi doi exportatori de pe Bursă, auconsemnat un avans de 26% şi respectiv 22%.

Companiile care au dezamăgit prin scăderi în primul semestru aufost cele ale Fondului Proprietatea (FP), care au pierdut 12%,urmate de cele ale Trasgaz Mediaş (TGN), care au încheiat pe minuscu 18%. Titlurile dezvoltatorului Impact au coborât cu 20% înacelaşi interval, în timp ce acţiunile Contor Group, intrat îninsolvenţă, s-au prăbuşit cu 65%.

"În următoarele luni cred că oferta statului la Petrom vatrimite un semnal pozitiv pieţei, sper să se şi încheie cu succes,ca o continuare după efectul generat de listarea FonduluiProprietatea. Din câte am observat în ultima perioadă şi Bursa aînceput să iasă în lume şi să se prezinte mai bine", spune Paşol.El a mai precizat că se aştepta ca Bursa de la Bucureşti sărecupereze din decalajul pe care piaţa îl înregistrează faţă demaximele din anul 2007 şi care este printre cele mai mari faţă decelelalte burse din regiune.

"Dacă compari diferenţele faţă de maximele atinse în 2007, suntvalori foarte mari. Noi şi cu bulgarii am rămas mai jos, restul aurecuperat mult din decalaj", a conchis Paşol. Indicele BET este înprezent la jumătate faţă de maximul istoric atins în iulie 2007, întimp ce SIF-urile se tranzacţionează la mai puţin de o treime dinpreţurile de atunci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO