Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Aşteptăm ca Bursa să fie redescoperită de către străini

Brokerii: Aşteptăm ca Bursa să fie redescoperită de către străini
29.07.2010, 23:30 29

Bursa locală a revenit ieri pe creştere, după corecţia demiercuri, cea mai mare apreciere din piaţă fiind consemnată deaceastă dată de indicele societăţilor financiare BET-FI, care aurcat cu 1,7%. Indicele BET a consemnat o apreciere de aproape0,9%, în vreme ce companiile din sectorul energetic au înregistrato creştere de doar 0,1% faţă de referinţă. Valoarea transferurilorde ieri s-a redus la 3,4 mil. euro, cel mai mare rulaj din piaţăfiind consemnat de titlurile bancare BRD, de peste 3,7 mil. lei.Titlurile au urcat cu 2,6% faţă de referinţă, fiind cea mai marecreştere din sectorul bancar. "Aprecierile din ultima perioadă auvenit pe fondul unei situaţii externe favorabile, nicidecum alrevenirii pe plan intern a economiei. Marile economii dau unelesemne de revenire, ceea ce a dat un impuls şi bursei locale. Credînsă că intrarea străinilor pe piaţa locală va fi elementuldeclanşator al unui trend pozitiv, care va duce la creşterealichidităţii pe piaţă, precum şi la o consecvenţă a evoluţieiBursei", a declarat Mihai Chişu, broker în cadrul societăţii deintermediere IFB Finwest.
La categoria societăţilor financiare, titlurile SIF Oltenia (SIF5)au înregistrat cea mai mare apreciere, de peste 2,2% faţă dereferinţă, în vreme ce rulajul a depăşit nivelul de 1,9 mil. lei.Restul SIF-urilor au înregistrat aprecieri curpinse între 1% petitlurile SIF Moldova (SIF2) şi 1,8% pe acţiunile SIF Transilvania(SIF3).
Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au înregistrat o apreciere dedoar 0,7%, urcând la preţul de 1,52 lei/unitate. Tot în sectorulfinanciar, titlurile SSIF Broker (BRK) au avansat cu 1,3%, însă peun rulaj de doar 0,19 mil. lei. "Nu cred că ne putem aştepta preadevreme la intrarea străinilor în piaţă. Atunci când economiainternă va da semne de însănătoşire, iar România va primicalificative pozitive, atunci va fi primul semnal că ne putemaştepta şi la străini pe piaţa internă. Până la urmă, tot defundamentele economei româneşti ţine revenirea Bursei", a mai spusChişu.
Aprecierea indicelui energetic a fost temperată de corecţiatitlurilor companiei petroliere OMV Petrom (SNP), care au pierdutaproape 1% faţă de referinţă. În rest, societăţile de utilităţiTranselectrica (TEL) şi Transgaz (TGN) au reuşit să închidă peplus, cu avansuri de până la 1,5%.
Corecţii importante s-au înregistrat în sectorul chimic, undeacţiunile Amonil Slobozia (AMO) au pierdut peste 6,5% faţă dereferinţă. Şi titlurile Compa Sibiu (CMP) au închis în scădere, cuo corecţie de aproape 1% faţă de nivelul de miercuri, coborândastfel la preţul de 0,426 lei/unitate.
"Rezultatele financiare au început să aibă un impact din ce în cemai redus pe piaţa locală, pentru că majoritatea investitorilorprezenţi sunt speculatori. Astfel că rezultatele sunt speculate,ceea ce duce la mişcări în piaţă de o zi două, nu sunt folositepentru a construi portofolii, ceea ce ar permite crearea unui trendpe un anumit emitent", a continuat Chişu.
Pe extern, principalele pieţe europene au continuat să înregistrezecreşteri, indicele regional Euro Stoxx 50 urcând cu aproape 1,5%,în timp ce indicele american Dow Jones deschidea şedinţa de ieri încreştere cu 0,5% faţă de referinţă.


De urmarit astazi

  • Evoluţia societăţilor financiare (SIF-uri), care continuă săurce, însă reduc din ritmul de apreciere.
  • Evoluţia acţiunilor BRD, care ieri au consemnat cea mai mareapreciere din sectorul bancar.
  • Evoluţia societăţilor de utilităţi Transgaz (TGN) şiTranselectrica (TEL), care ieri au evoluat pe plus, însă pe rulajeîn scădere.
  • Evoluţia companiei petroliere OMV Petrom (SNP), care ieri auînregistrat scăderi, după o serie de aprecieri susţinute.
  • Evoluţia principalelor pieţe internaţionale, în special pieţeleeuropene, care continuă să înregistreze creşteri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO