Burse - Fonduri mutuale

Brokerii au pierdut 5% la salariu în noiembrie, în timp ce salariul mediu pe economie a crescut cu 2,8%

Autor: Adelina Mihai, Andrei Chirileasa

11.01.2011, 23:48 31

Veniturile salariale nete ale angajaţilor din companiile debrokeraj au scăzut cu 4,7% în perioada octombrie - noiembrie 2010,ajungând la 2.152 de lei net (512 euro), sectorul activităţilorauxiliare intermedierilor finan­ciare fiind unul dintre singureledomenii în care salariile au scăzut spre finalul anului. Totuşi,faţă de aceeaşi perioadă din 2009, brokerii au încasat venituri maimari cu 24%, arată datele publicate ieri de Institutul Naţional deStatistică.

Salariul mediu net la nivelul întregii economii a crescut cu2,8% în noiembrie, ajungând la valoarea de 1.377 de lei (328 euro),după patru luni de scădere.

"Veniturile companiilor de brokeraj vin din contractele deservicii de intermediere financiară şi din comisioane, iar odată curenegocierea contractelor au scăzut şi comisioanele. Interesulpentru piaţa de capital a scăzut în comparaţie cu anii trecuţi",spune Oana Datki, country manager al Consulteam, care reprezintă pepiaţa locală Mercer, una dintre companiile care realizează anualstudii salariale pe piaţa locală. Salariul fix al brokerilor estefoarte redus, iar cea mai mare parte a veniturilor provine dincomisioanele aferente tranzacţiilor intermediate, la fel cum seîntâmplă în cazul angajaţilor din vânzări. În octombrie şinoiembrie, valoarea tranzacţiilor derulate pe Bursă a scăzut sub 57mil. euro, fiind cu 25% sub media celor trei luni anterioare şi cupeste 50% sub media lunilor din prima jumătate a lui 2010. Astfel,veniturile încasate de firmele de brokeraj şi de angajaţii acestoraau scăzut puternic în ultimele luni ale anului trecut.

Tendinţa s-ar putea inversa în acest an, în condiţiile în carelistarea Fondului Proprietatea şi ofertele de vânzare de acţiunianunţate de stat la Petrom, Transgaz şi Transelectrica esteaşteptată să aducă un volum mai mare de tranzacţii pe Bursă şi uninteres mai mare din partea investitorilor locali şi străini.

Cele mai mari creşteri salariale în luna noiembrie au fost îndomeniul activităţilor extractive, unde veniturile angajaţilor aucrescut cu 12,3% şi în domeniul fabricării calculatoarelor şi aldepozitării şi activităţii auxiliare pentru transport, undecreşterile au fost cuprinse între 6 şi 10%.

La polul opus au stat însă angajaţii din extracţia minereurilormetalifere, unde salariile au scăzut cu peste 16%.

"Salariile în 2010 nu au crescut mai mult de 6-7% în nicioindustrie, pentru că nu au existat anul trecut creşteri salarialede două cifre, cum a fost în Rusia de exemplu, unde creşterea afost de 10%, fiind cea mai mare din Europa de Est. Pentru 2011estimările sunt aceleaşi ca şi pentru 2010: nu vom avea, din nou,creşteri salariale peste nivelul inflaţiei", a adăugat Datki.

Bancherii au rămas şi în noiembrie cei mai bine plătiţisalariaţi din economie, cu un salariu mediu net de 3.380 de lei(804 euro), mai mare cu 2,4% decât în luna precedentă.

În sectorul bugetar salariile au crescut cu valori cuprinseîntre 1 şi 5%, însă, faţă de luna iunie (ultima lună de dinainteatăierii salariilor cu 25%), acestea au înregistrat o scădere de celpuţin 16%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO