Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred că bursa mai poate creşte până la finalul anului

Brokerii cred că bursa mai poate creşte până la...

Autor: Stefan Musgociu

05.12.2013, 19:33 689

Bursa a crescut foarte uşor, cu 0,1%, într-o piaţă unde acţiunile Transgaz (TGN) au coborât cu 3%, în urma anunţului Fondului Proprietatea privind posibila vânzare a unei părţi sau a întregului pachet de titluri deţinut la companie, iar titlurile FP au stabilit un nou maxim istoric.

Brokerii sunt de părere că în ciuda stabilizării din ultimele zile piaţa poate să mai avanseze în următoarele săp­tămâni.

„Piaţa s-a stabilizat la actualele niveluri în ultimele şedinţe, însă până la finalul anului cred că va mai creşte. În ceea ce priveşte volu­mele, cred că vor ră­mâne undeva în jurul nivelului de 10 milioane de euro pe zi“, a mai spus brokerul de la Prime Transaction.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 40 milioane lei (8,9 milioane euro), cu puţin sub rulajul de miercuri, de 41,2 milioane lei (9,2 milioane de euro). Aproape două treimi din lichiditatea de joi au fost asigurate de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (9,7 milioane lei), Transgaz (7,1 milioane lei) şi OMV Petrom (8,5 milioane lei, din care patru deal-uri de 5,5 milioane lei).

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat acţiunile SIF Transil­vania (aproape 3,1 milioane lei), BRD (2,6 milioane lei), SIF Moldova (1,5 milioane lei), Romgaz (1,3 milioane lei), SIF Oltenia (1,3 milioane lei), Nuclear­electrica (1,4 milioane lei, din care un deal de 1,1 milioane lei).

Cu puţin înaintea orei 16, pragul de 0,868 lei/acţiune a fost depăşit, iar titlurile FP au atins un nou record, de 0,8595 lei. La finalul şedinţei, acţiunile Fondului erau cotate la 0,859 lei, cu 0,53% peste ziua ante­rioară.

Mai mult de jumătate din volumul de acţiuni FP tranzacţionate joi au repre­zentat transferurile reali­zate în ultimele două ore ale şedinţei, când preţul s-a apropiat de precedentul maxim şi ulterior a atins un nou record.

Investitorii au tranzacţionat în total titluri Fondul Proprietatea de 9,7 mi­lioane lei.

La închiderea pieţei principale, titlurile Transgaz au fost cotate la 184,6 lei, preţ cu 3,05% sub ziua anterioară. Operaţiunile cu aceste acţiuni au însumat aproape 7,1 milioane

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO