Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred că oferta statului la Petrom va trezi interesul pentru Bursă

Brokerii cred că oferta statului la Petrom va trezi interesul pentru Bursă

Autor: Stefan Musgociu

23.06.2011, 00:04 1022

Bursa a crescut cu 0,26% într-o piaţă în care lichi­ditatea afost asigurată în pro­porţie de 83% de titlu­rile FonduluiPro­prie­tatea (FP), iar pe piaţa RASDAQ ie­şirea Uniqa dinacţionariatul Astra (ATRA) a dus rulajul la maximul ultimilor treiani şi jumătate.

"Cred că in­vestitorii sunt atenţi la evoluţia bursei şirulajele reduse înregistrate de cele mai multe acţiuni nu sedatorează pe­rioa­dei de vacanţă. Mai degrabă con­textul generaleste unul care să îndemne la prudenţă şi aşteptare, din cauzame­diati­zării problemelor internaţionale din ul­tima perioadă", adeclarat directorul de operaţiuni al SSIF Broker (BRK) DarieMoldovan. În primele minute piaţa a avansat cu 0,7%, însă ulteriorco­taţiile au început să revină spre nive­lu­rile de marţi, încondiţiile în care bursele vest-europene au trecut pe scă­dere. Lafinalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni,era în stagnare.

Pe de altă parte, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurileFondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu 0,98% sub nivelulde la finalul sesiunii precedente.

Acţiunile FP au fost de departe cele mai tranzacţionate dinpiaţă, cu un rulaj de 58 milioane lei, respectiv 83% dinlichiditatea bursei. Totuşi, cea mai mare parte a rulajuluititlurilor Fondului Proprietatea a fost reprezentat de valoarea acinci deal-uri cu 0,51% din acţiuni în valoare de 38,2 milioanelei.

Ultimul deal a fost realizat la preţul de 0,54 lei/acţiune, cu1,1% sub nivelul de marţi.

Pe piaţa principală, tranzacţiile cu acţiunile FonduluiProprietatea au însumat 19,8 mil. lei, iar cea mai recentăoperaţiune a fost realizată tot la 0,54 lei.

"Faptul că piaţa nu a mai scăzut pe acţiunile FonduluiProprietatea în ultima perioadă, cu toate că au fost dis­po­nibilemai multe acţiuni decât de obicei datorită despăgubirilorrealizate, de­notă că există interes la cumpărare pentru acestetitluri, astfel că au avut o evoluţie în discordanţă cu restulpieţei", a afirmat Moldovan

Brokerul crede că exceptând ac­ţiunile FP, piaţa va consemnarulaje re­duse, iar preţurile vor varia uşor, cel puţin până lapublicarea rezultatelor finan­ciare semestriale.

"Un alt stimulent ar putea fi oferta de la Petrom, care dacă vaîncepe în această vară, va anima cu siguranţă piaţa", a mai spusel.

Piaţa RASDAQ a consemnat miercuri cel mai mare rulaj din ultimiitrei ani şi şase luni, datorită a două deal-uri prin care Uniqa avândut parti­ci­paţia de 27% pe care o avea la cel mai mareasigurător român Astra (ATRA) pentru 106 milioane lei (24,9milioane euro).

Titlurile au fost cumpărate de omul de afaceri Dan Adamescu,care şi-a majorat astfel participaţia de la 72,68% la 99,7%.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europeneconsemnau variaţii nesemnificative, deşi în prima parte au scăzutuşor, corectându-se după ce marţi au crescut cu maximum 2%,susţinute de aşteptările investi­torilor ca Grecia să obţinăsprijinul financiar necesar evitării intrării în incapacitate deplată.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care au sărit din nou cu15% după corecţiile drastice din şedinţele precedente. Valoareapachetelor de acţiuni Oltchim transferate ieri pe Bursă a cumulat1,16 mil. lei, unul dintre cele mai mari rulaje de pe piaţă.

  • Titlurile asigurătorului Astra Bucureşti (ATRA) după ce Uniqa avândut ieri un pachet de 27% din acţiuni către Dan Adamescu, carecontrolează compania, printr-o tranzacţie în valoare de 106 mil.lei (24,9 mil. euro). Titlurile au fost cedate la un preţ de circa5,415 lei/unitate. Ultima tranzacţie s-a derulat ieri la un preţ de5,42 lei/acţiune.

  • Evoluţia burselor externe după ce piaţa americană a deschisşedinţa de ieri cu scăderi minore, de 0,1% pe indicele DowJones.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO