Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred că optimismul extern va molipsi şi bursa românească

Brokerii cred că optimismul extern va molipsi şi bursa...

Autor: Stefan Musgociu

21.07.2013, 20:02 467

Bursa de la Bucureşti a încheiat în stagnare, într-o piaţă unde rulajele au con­tinuat să fie reduse în cazul celor mai multe acţiuni, iar peste 80% din lichidi­ta­te au reprezentat tranzacţii cu acţiu­nile Fondului Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP) şi Erste (EBS).

„Momentan, opti­mis­mul este domi­nant pe pieţele externe şi cred că vom avea parte de o vară atipică. Dacă pâ­nă acum eram obiş­nu­iţi cu o evoluţie late­rală pe vo­lu­me mici, de data aceas­ta cred că vom mai avea parte de creşteri, iar odată cu ele, cu sigu­ran­ţă vor apă­rea şi volu­me­le. Acti­ve­le riscan­te încă sunt căutate la nivel glo­bal atâta vreme cât băn­cile centrale con­tinuă să inunde pie­ţele cu lichi­di­tăţi“, a declarat Alexandru Păşălan, trader la firma de brokeraj NBG Securities România.

În această săptămână indicele ge­ne­ral al Bursei, BET-C, a scăzut nesem­nifi­cativ, cu 0,11%, iar atenţia puţinilor in­vestitori prezenţi la tranzacţionare a fost axată doar pe câteva acţiuni. Indi­cele BET-C este pe plus cu 2,67% faţă de nivelul de la finalul lunii iunie şi cu 4% peste cel de la sfârşitul anului trecut.

Acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au scăzut cu 2,74%, la 1,065 lei, reluând trendul descendent întrerupt joi după patru şedinţe consecutive în care au coborât cumulat cu 3,8%. Corecţia de vineri a venit pe al patrulea rulaj din piaţa principală, de aproape 884.000 de lei. Totodată, titlurile SIF Muntenia (SIF4) au scăzut cu 1,59%, la 0,6495 lei, după ce în precedentele două zile s-au corectat cu aproape 3,7%. În şedinţa de vineri, cu acţiunile SIF Muntenia au fost realizate tranzacţii în valoare cumulată de 504.000 de lei.

Raportat la nivelurile de la finele săptămânii trecute, acţiu­ni­le SIF Banat-Crişana sunt în scădere cu 5,75%, iar ti­tlu­rile SIF Muntenia cu 6,55%.

„Cred că evoluţia acţiu­ni­lor SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia este mai de­gra­bă legată de funda­men­te­le pe care se bazează aces­te com­pa­nii. Pentru pri­mul se­mes­tru cele două com­panii au raportat cele mai mici profituri din tot sec­torul. Ştirea privind pre­luarea indirectă a SIF Muntenia de către SIF Banat-Crişana cred că este inclusă în preţ de vreme ce intenţia a fost for­mu­lată încă din luna februarie“, a mai spus brokerul.

Lichiditatea pieţei, de 27,4 milioane lei (6,2 mil. euro), a fost cu două tre­imi peste cea de joi, de 16,5 milioane lei (3,7 mil. euro). Peste 80% din ru­lajul de vineri a fost asigurat de tran­zac­ţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (15 mil. lei, din care cinci deal-uri de 10,2 mil. lei), OMV Petrom (5,8 mil. lei, din care şase deal-uri de 5,5 mi­l. lei) şi transferuri cu titlurile Erste (1,9 mil. lei).

Pe piaţa RASDAQ, investitorii au transferat acţiuni de 73.000 de lei, faţă de 93.000 de lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,4%.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.07.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO