Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred că unii investitori eleni îşi lichidează poziţiile pe Bursă

Brokerii cred că unii investitori eleni îşi lichidează poziţiile pe Bursă

Autor: Stefan Musgociu

22.06.2011, 00:09 1816

Bursa a crescut cu 0,41%, în linie cu marile pieţe euro­pene, peo lichiditate dublă faţă de cea de luni, asi­gu­rată în proporţiede 66% de acţiunile Fondului Proprietatea (FP), în condiţiile încare investitorii au fost prudenţi la transferul celor mai multetitluri listate. Directorul de tran­zac­ţionare al IntercapitalInvest Mihai Mureşian spune că tensiunile de pe pieţele financiareinternaţionale cauzate de situaţia din Grecia au avut repercusiunişi pe piaţa locală, acestea având ca efect o volatilitate mairidicată a preţurilor, dar şi o precauţie mai mare a investitoriloractivi.

"Nervozitatea investitorilor este de înţeles, în condiţiile încare toţi ochii sunt îndreptaţi către Grecia, iar ştirile cuprivire la problemele cu care se confruntă abundă şi sunt de celemai multe ori contradictorii. Cel mai probabil situaţia aceasta vacontinua şi în zilele următoare, cel puţin până ce vom vedea osoluţie clară atât din partea guvernului de la Atena, dacă va ficapabil să adopte măsurile de auste­ritate cerute, cât şi dinpartea instituţiilor internaţionale care vor ajunge la un consenscu privire la sumele de bani şi modalitatea în care să împrumuteGrecia", a declarat Mu­reşian.

Totodată, Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, spune căinvestitorii sunt influenţaţi de climatul extern, care îi îndeamnăla precauţie, deoarece con­junctura internă nu este una care să îipună în gardă pe jucători.

"Ca o observaţie punctuală legată de problema Greciei şi modulîn care afectează aceasta bursa românească putem constata un val devânzări mai agresive pe câteva titluri, ce ne poate duce cu gândulcă există fonduri de origine elenă care îşi lichidează dinpoziţii", a adăugat Chişu.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri, analizatede indicele BET, au fost efectuate la preţuri în creş­tere în mediecu 0,48%. În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celorcinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), aavansat cu 0,93%.

"În ultimele zile s-a observat un oarecare dezinteres aljucătorilor cu privire la SIF-uri, acestea având vo­lumetranzacţionate reduse şi totodată o evoluţie mixtă, datorată chiarlichi­dităţii. Cred că această si­tuaţie este determinată de faptulcă unii investitori şi-au pierdut răbdarea după ce pre­ţurile s-aumişcat în ultima pe­rioadă în lateral", a afirmat Mureşian.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 52,3 milioanede lei (12,3 mi­lioane de euro), sumă de două ori mai mare decâtrulajul de luni.

"Perioada aceasta este foarte tensionată, situaţia datorându-seîn principal factorilor externi, dar cred că lucrurile vor începeîncet-încet să reintre în normal. Cu siguranţă vom vedea încontinuare o volatilitate mărită a pre­ţurilor, dar cred că pemă­su­ră ce vor începe raportările fi­nan­ciare ale companiilor depe piaţa ame­ricană, vom vedea o posibilă sta­bilizare a pieţelor",a afirmat bro­kerul de la Intercapital Invest.

Cea mai recentă tranzacţie cu titlurile Fondului Proprietatea afost realizată la 0,546 lei, preţ în creştere cu 1,11%. Peurmătoarele două poziţii în topul rulajelor s-au clasat acţiunileAlro (ALR) şi SIF Transilvania (SIF3) cu transferuri de 3,4milioane lei şi respectiv 2,9 milioane lei.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) după ce nemţii de la PCCşi fondul de investiţii Carlson Private Equity au anunţat căacţionează concertat şi deţin împreună 31,3% din acţiunilecompaniei. Titlurile Oltchim au pierdut ieri 4,7% din valoare şi auînchis ziua la 1,16 lei/unitate.

  • Titlurile de la categoria internaţional care au fost listateieri pe Bursă, respectiv alte companiilor germane Bayer, DeutscheTelekom şi E.ON. Acţiunile Bayer au atras în prima zi tranzacţii deaproape 100.000 de euro, dar au pierdut 1,2% din valoare.

  • Evoluţia burselor internaţionale după ce piaţa americană adeschis şedinţa de ieri cu creşteri de 0,9% pe indicele S&P500. Cele mai importante burse europene consemnau la aceeaşi orăaprecieri de peste 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO