Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Creste agresivitatea la vanzare pe Bursa

Brokerii: Creste agresivitatea la vanzare pe Bursa
02.09.2009, 18:00 21

Piata locala a accelerat ieri scaderea inceputa luni, cele mai afectate fiind societatile financiare, care au pierdut peste 3,5% fata de referinta. Indicele BET, al celor mai lichide zece companii din piata a pierdut ieri 3,5% fata de referinta, o scadere similara fiind consemnata si de societatile energetice, grupate sub indicele BET-NG. Scaderea pietei locale vine pe fondul corelarii cu principalele piete internatioanle care au continuat coborarea si in sedinta de ieri, insa cu variatii mai reduse decat cele de la noi. Cea mai mare scadere pe extern o inregistrat piata franceza, redata de evolutia indicelui CAC 40, care spre inchidere cobora cu aproximativ 1,5%.

Brokerii sunt de parere ca se incearca o accentuare a scaderilor, tendinta redata si prin cresterea ordinelor de vanzare, insa apreciaza ca trendul general de crestere al pietei nu s-a inversat iar intr-o perioada de pana la zece sedinte este posibila o revenire pe plus a bursei locale.

"Se incearca accentuarea scaderilor pe piata locala, tendinta care se observa prin cresterea ordinelor de vanzare in piata. Cred ca vom mai continua pe minus cateva sedinte, insa nu cred ca asistam la o inversare de trend. Exista suficienti cumparatori in piata care sa sustina scaderile, dar majoritatea prefera sa intre prudent la cumparare. Evolutia pietei locale va depinde in foarte mare masura de conjunctura internationala, daca pietele externe vor continua corectiile, este posibil sa asitam la corectii de amploare pe piata locala", a declarat Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a societatii de intermediere IFB Finwest.

Companiile din sectorul financiar au fost cele mai afectate in sedinsa de ieri, cea mai mare scadere fiind consemnata de titlurile BRD, care au pierdut 5% fata de referinta, coborand astfel la pretul de 11,4 lei/actiune. Cea mai mare scadere la categoria societatilor financiare a fost consemnata de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au pierdut 4,1% fata de referinta. In top au urmat corectiile SIF Moldova (SIF2), de 3,7% si SIF Oltenia (SIF5), de 3,6% fata de referinta.

De asemenea companiile din sectorul energetic au inregistrat scaderi considerabile, cele mai afectate fiind societatile petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP), care au coborat cu 2% si respectiv 5,5% fata de referinta.

"In continuare asistam la o corectie normala a pietei. Dupa cresterile din ultima perioada, vedem iesiri si marcari de profit. Ma astept insa la o stabilizare sub pragurile suport, dupa o scadere de inca 10%, dupa care piata va reintra pe crestere. Inca exista incredere in piata, iar investitorii s-au obisnuit sa reactioneze violent la stirile pozitive, decat la cele negative", a adaugat Dragolea.

Companiile din sectorul farma au inregistrat si de aceasta data corectii mai accentuate, titlurile Biofarm (BIO) si Antibiotice (ATB) coborand cu 5% si respectiv 4,1% fata de referinta.

Lichiditatea pietei s-a ridicat la peste 13,3 mil. euro, sustinuta insa si de tranzactiile de pe piata futures si cea de obligatiuni, care au insumat peste 5,8 mil. euro.

De urmarit azi:

 

  • Evolutia companiilor farmaceutice Biofarm (BIO) si Antibiotice (ATB), care in ultimele doua sedinte au inregistrat corectii de aproape 10%.
  • Evolutia titlurilor bancii BRD, care au accelerat scaderea de la inceputul acestei saptamani, fiind in prezent aproape de pragul de 11 lei/actiune.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care continua corectiile si se aproape in scadere de pragul suport de 20.000 de puncte.
  • Evolutia companiilor din sectorul contructiilor Condmag (COMI) si Dafora (DAFR), care au accelerat scaderea in ultimele doua sedinte.
  • Reactia pietelor internationale la scaderea bursei americane pentru a treia zi consecutiv, indicele S&P 500 coborand din nou sub pragul de 1.000 de puncte. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO