Burse - Fonduri mutuale

Brokerii fondurilor străine au asigurat jumătate din tranzacţiile de la bursă

Brokerii fondurilor străine au asigurat jumătate din...

Autor: Roxana Pricop

02.02.2016, 00:07 883

Mai bine de jumătate din tranzacţiile cu acţiuni în valoare de 1,2 miliarde de lei din luna ianuarie au fost inter­me­diate de patru mari firme de brokeraj, ai căror principali cli­enţi sunt fondurile străine de investiţii, oferind astfel in­dicii despre cine a făcut piaţa în cel mai slab debut de an din 2009 încoace.

Clasamentul celor mai activi brokeri în luna ianuarie este condus de firma cehă de brokeraj Wood&Co şi Swiss Ca­pital, cel mai mare broker cu acţionariat românesc. Competiţia dintre cei doi este extrem de strânsă, având în vedere că bro­kerii cehi au luat primul loc pe podium la o diferenţă de ru­laj de doar 11 milioane de lei. Wood&Co a intermediat în ia­nua­rie tranzacţii cu acţiuni de 218 milioane de lei, echi­valente unei cote de piaţă de 17,3%. Swiss Capital, firma cu ac­ţionariat românesc, a intermediat tranzacţii de 207 mil. lei, echivalente unei cote de 16,4%.

„Am remarcat în ianuarie o creştere a activităţii brokerilor internaţionali fără prezenţă în România în detrimentul brokerilor locali. În aparenţă pare bine, dar cred că este un fenomen negativ pentru evoluţia pe termen lung a bursei atât timp cât nu avem creşteri de volum odată cu implicarea lor la Bucureşti“, a spus Bogdan Juravle, directorul general şi acţionar alSwiss Capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO