Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Inca o corectie pe BET-FI ar zdruncina increderea investitorilor

Brokerii: Inca o corectie pe BET-FI ar zdruncina increderea investitorilor
13.05.2009, 18:58 16

Bursa de la Bucuresti a inregistrat ieri cea mai agresiva corectie din ultimele trei saptamani, societatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, inregistrand o scadere de 6,4%, pana la nivelul de 16.500 de puncte. Indicatorul BET, care reda evolutia celor mai lichide zece companii, a pierdut 3,3%, pe fondul corectiilor puternice din sectorul bancar.

Brokerii apreciaza corectia de ieri ca pe una normala, insa atrag atentia ca o scadere sub 15.000 de puncte pe BET-FI ar putea zdruncina increderea printre investitori, panica nefiind exclus sa apara in cazul unei scaderi sub acest nivel.
"Scaderea de azi (ieri - n.a.) a fost amplificata si de faptul ca ieri (marti - n.a.) a fost ultima zi de cumparare pe SIF-uri pentru distribuirea de dividende. Raliul din ultimele doua luni nu putea merge la nesfarsit, iar in piata era asteptata o corectie de acest gen. O trecere clara sub pragul de 15.000 de puncte pe BET-FI ar putea zdruncina increderea printre investitori, care vad acest prag ca pe unul sustenabil, unde Bursa are capacitatea sa se consolideze", a declarat Gabriel Necula, directorul adjunct pe operatiuni din cadrul societatii de brokeraj Prime Transaction.
La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Moldova (SIF2) au inregistrat cea mai mare scadere, de 8,9%, urmate in top de pierderile SIF Transilvania (SIF3), de 8,1%, si de cele ale SIF Muntenia (SIF4), de 8%. La toate cele trei SIF-uri ieri a fost ultima zi pentru dividende. Cea mai mica scadere a fost inregistrata de actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au pierdut doar 2,8% fata de referinta, coborand la pretul de 0,855 lei/titlu.
Sectorul bancar a inregistrat corectii mai pronuntate, in special pe titlurile BRD, care au pierdut aproape 11% fata de nivelul de referinta, insa tot ca urmare a trecerii datei de dividende, in vreme ce actiunile Bancii Transilvania (TLV) au pierdut 2%. La categoria international, actiunile bancii austriece Erste Bank au coborat cu aproape 15%, la 74,4 lei/actiune.
"Deocamdata nu exista riscul ca Bursa sa coboare la nivelurile minime din februarie. Trebuie insa urmarite datele macroeconomice, iar din toamna se poate aprecia cu mai multa exactitate incotro se indreapta piata. Pana atunci ma astept la o scadere a volumelor de tranzactionare la o lichiditate de maxim 5 milioane de euro pe zi, cu un interes ceva mai ridicat pe sectorul financiar", a adaugat Necula.
Sectorul energetic a inregistrat cele mai mici pierderi din piata in sedinta de ieri, corectia la nivelul indicelui de profil BET-NG fiind de doar 1,2% fata de referinta. Companiile petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP) au inregistrat scaderi medii de 1%, in vreme ce titlurile societatii nationale de transport de gaze naturale, Transgaz (TGN), au reusit sa inchida pe plus, cu un avans de doar 0,1%.
Scaderi mai pronuntate au inregistrat si Turbomecanica (TBM) si Compa (CMP), care au pierdut 6,3% si respectiv 6%.
Pe plan extern principalele piete europene inregistrau de asemenea pierderi, de pana la 2,6%, la nivelul indicelui paneuropean Euro Stoxx 50, in vreme ce restul indicatorilor scadeau in medie cu 2% fata de referinta.
"Vedem ca si entuziasmul de pe pietele externe se diminueaza, iar acest lucru nu e de bun augur pentru piata locala", a incheiat Necula.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO