Brokerii îşi pierd pâinea de pe bursă: după Vel Pitar se delistează şi Titan Bucureşti

23 ian 2014 Autor: Adrian Cojocar

Delistarea companiei Titan este o pierdere pentru bursa de la Bucureşti mai ales că sectorul alimentar este unul foarte slab reprezentat pe bursă

Titan Bucureşti (simbol bursier MPN), una dintre cele mai mari companii de morărit şi panificaţie din România, va părăsi bursa de la Bucureşti la sfârşitul acestei săptămâni, în urma unei decizii a acţionarilor care a primit avizul ASF.

Delistarea companiei Titan este o pierdere pentru bursa de la Bucureşti mai ales că sectorul alimentar este unul foarte slab reprezentat pe bursă.

În prezent, de interes pentru investitorii în acest sector mai sunt doar acţiunile producătorului de lactate Albalact Alba-Iulia (ALBZ), cotat pe piaţa RASDAQ, şi ale producătorului de panificaţie Boromir Buzău (SPCU), care au însă o lichiditate foarte redusă.

Grupul financiar Raiffeisen controlează aproape integral Titan Bucureşti prin intermediul Goodmills Group, care deţinea 97,9% din acţiuni şi a derulat anul trecut o ofertă de cumpărare şi apoi o procedură de squeeze-out (în care acţionarii minoritari erau obligaţi să-şi vândă acţiunile la preţul stabilit de companie şi aprobat de ASF) pentru preluarea restului de 2,1% din acţiunile Titan de la acţionarii minoritari.

Acţionarii minoritari care au mai rămas în companie pot oricând să-şi vândă acţiunile către firma Goodmills la un preţ de retragere de

0,306 lei/titlu. La preţul de delistare oferit mi­noritarilor, de 0,306 lei/titlu, Titan este evaluată la 125 mil. lei (27,7 mil. euro).

În primele nouă luni ale anului trecut Titan a raportat afaceri de 237,2 mil. lei (53 mil. euro), mai mari cu 17% comparativ cu perioada similară a anului precedent. De asemenea, firma a trecut pe profit, cu un câştig de aproape un milion de lei, faţă de pierderi de circa 3,5 mil. lei consemnate în primele nouă luni din 2012.

Titan nu este singura companie din sectorul de panificaţie care a părăsit bursa de la Bucureşti. În anul 2006 fondul de investiţii Broadhurst a luat hotărârea de a delista Vel Pitar de pe piaţă.

Acţiunile Titan erau unele dintre cele mai nelichide de pe bursă din cauza free-float-ului (acţiuni libere la tranzacţionare - n. red.) foarte redus, de circa 2,5% din capital, în condiţiile în care acţionarul majoritar, Raiffeisen, nu a avut interesul de a vinde pachete din companie pentru a finanţa activitatea acesteia.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.01.2014

 

Cuvinte cheie:
bucuresti
, bursa
, titan
, pierdere
, brokeri
, paine
, actionari
, crestere
, panificatie
, aviz
, companii
, decizii

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide