Burse - Fonduri mutuale

Brokerii mizează pe creşterea bursei. Dar nu mâine, ci pe termen lung

Brokerii mizează pe creşterea bursei. Dar nu mâine, ci pe termen lung

Autor: Stefan Musgociu

08.09.2011, 00:02 1041

Bursa de la Bucureşti a avan­sat cu 2,72%, sus­ţinută de creşterile de pe bur­sele externe, însă cei mai mulţi investitori au ab­­sentat şi miercuri de la tranzac­ţio­nare, iar lichiditatea a fost asigurată în pro­porţie de 71% de operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP). Deşi preţurile celor mai multe acţiuni au re­venit pe creştere încă din primele mi­nute, influenţate pozitiv de evoluţia pie­ţe­lor europene, majoritatea investi­to­rilor de la BVB au continuat să adopte poziţii de aşteptare.

Ascensiunea pieţei de la Bucureşti s-a accelerat în ultimele 45 de minute, de la 1,3% la 2,72%, puţinii investitori pre­zenţi la tranzacţionare reacţionând la am­plificarea creşterilor de pe bursele euro­pene şi de deschiderea pe verde a pieţelor din SUA.

Evoluţia pieţelor europene a fost susţinută de unele date despre producţia industrială din Germania, care au fost mai bune decât estimările, dar şi de decizia Curţii Constituţionale din Ger­ma­nia cu privire la respingerea proce­se­lor prin care se cerea blocarea partici­pării ţării la susţinerea Greciei şi a altor state din zona euro. Aceste ştiri au atenuat temerile investitorilor cu privire la criza datoriilor statelor din zona euro.

"În acest moment mi se pare că nu există un interes major pentru bursă, volu­mele fiind mici şi nefiind oscilaţii nici atunci când pieţele de afară cresc sau scad. Incertitudinea care planează asupra economiilor la nivelul întregii lumi se pare că a atins şi investitorii români. Cred că volumele ar putea creşte doar după conturarea unui trend ascen­dent, pentru că pe scăderi investi­torii nu prea au multe alternative de a face bani, ci în cel mai fericit caz de a-şi mini­miza pierderile stând afară din piaţă", a declarat Gabriel Morariu, broker la BT Securities. La finalul zilei indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 3,1%, iar titlu­rile companiilor din sectorul energetic pla­sau indicele BET-NG cu 3,22% peste închiderea de luni.

Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea au ridicat indicele BET-FI cu 4,06%. Indi­cele extins al Bursei, BET-XT, care re­flec­tă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a urcat cu 3,32%.

Lichiditatea bursei, de doar 19,7 mil. lei (4,6 milioane euro), a fost cu 41% mai redusă decât rulajul şedinţei pre­­ce­dente, de 33,7 mil. lei (7,9 mil. euro). Titlurile Fondului Proprietatea au asi­gu­rat 71% din lichiditatea pieţei, cu ope­ra­ţiuni de 13,9 mil. lei. Cea mai re­centă tran­zacţie cu aceste titluri a fost rea­li­zată la 0,45 lei, preţ în creştere cu 3,45%.

"Pe termen scurt nu mă aştept la o evoluţie mult diferită a pieţei de ce se întâmplă acum, dar pe termen lung cred că bursa ar trebui să crească deoarece din punct de vedere fundamental o mare parte din societăţile de la BVB arată foarte bine", a mai spus brokerul.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti bursele vest-europene erau în creştere cu până la 3,4%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu maximum 3,2%. Pieţele din SUA au deschis în urcare cu cel mult 1,5%.


De urmărit astăzi

  • Evoluţia acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), după ce senatul a respins cererea de reexaminare propusă de preşedintele Traian Băsescu, care se referea la urgentarea procedurilor de listare a companiilor de stat din portofoliul fondului.

  • Acţiunile Argus Constanţa (UARG), după ce Veronica Popa, administrator al companiei, şi-a dat demisia din funcţie. Titlurile Argus au pierdut ieri 2,4% din valoare şi s-au transferat la finele şedinţei la un preţ de 4,14 lei/unitate.

  • Evoluţia pieţelor externe, după ce bursa americană a deschis ieri cu o apreciere de 1,6% pe indicele S&P 500. Principalele burse europene consemnau după închiderea şedinţei de la Bucureşti creşteri de 2-3%. Bursa din Germania avansa cu 3,7%, iar cea din Franţa urca cu 2,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO