Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Modul de aplicare a impozitului va descuraja clar investitorii

Autor: Andrei Chirileasa

16.09.2010, 23:10 26

Brokerii susţin că noua metodologie dedepunere a declaraţiilor de impunere la sfârşitul fiecăruitrimestru şi plata anticipată a impozitelor vor lovi şi mai mult înpiaţa de capital locală, care traversează în acest moment operioadă foarte grea.

"Propunerea respectivă constituie clar o descurajare ainvestiţiilor pe piaţa de capital, în condiţiile în care şi aşaaceasta nu o duce foarte bine. Nu cred că noua impozitare îşi vaatinge scopul de a aduce mai mulţi bani la buget. Versiuneaprecedentă era mai adaptată nivelului de dezvoltare a pieţei", adeclarat Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities.

El mai spune că proiectul privind normele de aplicare aimpozitului publicat pe site-ul CNVN are o mare scăpare, deoarecenu spune cum va fi făcută tranziţia de la vechea impozitare la ceanouă.

"E greu de spus ce se va întâmpla cu trimestrele trei şi patru,cum se va aplica impozitul. În proiect nu se precizează care estemomentul 0. Vom veni cu amendamente în acest sens", a precizatNilaş.

Alţi brokeri susţin că statul ar trebui să ofere posibilitateaca firmele de brokeraj să completeze declaraţiile fiscale şi săvireze impozitul în numele clienţilor, pentru a uşura sarcinainvestitorilor.

"Brokerii ar trebui să poată calcula şi depune declaraţiile deimpunere şi să plătească impozitul, ca un serviciu, contra unuicomision. Oricum, investitorii se vor adresa brokerilor pentruajutor. Astfel, am putea ţine investitorii mai aproape de piaţă", adeclarat Adrian Mănăilă, proprietarul firmei de brokeraj Eldainvestdin Galaţi.

O astfel de propunere ar putea veni din partea AsociaţieiBrokerilor.

De la începutul lunii iulie, când s-a schimbat modul deimpozitare a câştigurilor pe Bursă, numărul tranzacţiilor din piaţăşi valoarea medie zilnică au scăzut dramatic, numărul conturiloractive s-a redus semnificativ.

În iulie şi august, numărul total al tranzacţiilor de pe Bursă afost sub 50.000, faţă de peste 90.000 în iunie şi aproape 130.000în mai, potrivit statisticilor Bursei de Valori din Bucureşti.

În ultimele două luni, valoarea medie a tranzacţiilor zilnice adepăşit rar pragul de 3 milioane de euro, după ce la începutulanului se tranzacţionau în medie câte 5 milioane de euro pe zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO