Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Presiunea pe vânzare la Petrom se va diminua

Brokerii: Presiunea pe vânzare la Petrom se va diminua

Autor: Stefan Musgociu

20.05.2013, 21:01 504

Bursa de la Bucureşti a scăzut în şedinţa de luni cu 0,15%, într-o piaţă unde tranzacţiile cu acţiunile OMV Petrom (SNP) şi un deal cu 0,4% din titlurile SIF Muntenia (SIF4) au asigurat două treimi din rulajul de doar 20,4 milioane lei. Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,1%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu doar 0,09% sub nivelul de la închiderea de vineri. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 0,15%.

Cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK, au încheiat ziua în stagnare. Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK include cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Acţiunile OMV Petrom au înregistrat cel mai ridicat rulaj din ultimele două luni şi jumătate, de 11,1 milioane lei. Cea mai mare parte a rulajului a fost asigurată de tranzacţiile din piaţa principală, spre deosebire de situaţia din ultimele şase luni, pentru care există date pe site-ul BVB, când pachete mari de acţiuni ale companiei erau transferate prin deal-uri. Titlurile companiei au încheiat şedinţa la 0,4098 lei, preţ cu 0,17% sub nivelul de vineri.

„Volumele ridicate de acţiuni OMV Petrom tranzac­ţio­nate în ultima perioadă au o strânsă legătură cu plasamentul privat realizat de Fondul Proprietatea. Discountul atractiv de peste 12% (din momentul anunţului) face ca o parte din investitorii participanţi în ofertă să marcheze profiturile obţinute într-un interval foarte scurt de timp. Uitându-ne în trecut, acelaşi lucru s-a întâmplat şi la sfârşitul lunii noiembrie la precedentul plasament privat (când BERD a vândut 0,4% din acţiunile OMV Petrom - n.r.). Mă aştept ca presiunea pe vânzare să se diminueze în următoarea perioadă, iar preţul acţiunii să se stabilizeze în jurul pragului psihologic de 0,4 lei/acţiune“, a declarat Alexandru Păşălan, trader la firma de brokeraj NBG Securities România.

În prima oră a şedinţei a fost realizat un deal de 975.000 de lei cu acţiuni OMV Petrom. Titlurile au fost transferate la preţul de 0,39 lei/titlu, cu 5% sub închiderea de vineri şi, totodată, similar celui la care Fondul Proprietatea a vândut săptămâna trecută 1,11% din titlurile companiei din sectorul energetic. Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 20,4 milioane lei (4,7 milioane euro), rulaj cu 16% sub rulajul de vineri, de 24,4 milioane lei (5,6 milioane euro). Aproape două treimi din lichiditatea de luni au fost asigurate de titlurile OMV Petrom (11,1 milioane lei, din care un deal de 975.000 de lei) şi o tranzacţie negociată cu 0,4% din titlurile SIF Muntenia (2,2 milioane lei).

În şedinţa de luni a fost realizat un deal şi cu acţiuni SIF Muntenia, de 2,2 milioane lei, la un preţ cu 0,73% peste închiderea de vineri. Pe piaţa principală, acţiunile societăţii au crescut cu 1,74%, la 0,7 lei, pe un rulaj de doar 255.000 de lei. Acţiunile Fondului Proprietatea, de regulă cele mai lichide din piaţă, au consemnat un rulaj de 2,8 milioane lei, iar preţul a stagnat la 0,66 lei. „Piaţa locală a înregistrat o evoluţie destul de bună în ultima perioadă. Cu siguranţă, optimismul este încă prezent şi pe plan local având în vedere evoluţiile din pie­ţele dezvoltate. Pentru perioada următoare mă aştept la o scă­dere uşoară a volumelor tranzacţionate şi o evoluţie la­terală (creşteri uşoare urmate de scăderi uşoare - n.red.) având în vedere apropierea lunilor de vară“, a mai spus brokerul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO