Burse - Fonduri mutuale

Brokerii recomandă investitorilor să aştepte trecerea crizei datoriilor

Brokerii recomandă investitorilor să aştepte trecerea crizei datoriilor

Autor: Stefan Musgociu

05.08.2011, 00:04 1979

Bursa a închis şedinţa în scădere cu 1,3%, după o sesiune încare a rezistat pe creştere până în ultima oră.

Piaţa a intrat pe creştere, cu aproximativ 1%, încă dinprimele minute, trend susţinut de evoluţia uşor ascendentă demiercuri a burselor din SUA, care s-au oprit din declin după şapteşedinţe consecutive de scădere. Totuşi, spre mijlocul şedinţei dela Bucureşti creşterile s-au temperat uşor pe piaţa locală, încondiţiile în care bursele vest-europene au revenit pe scădere,influenţând negativ şi pieţele din Europa Centrală şi de Est.

Investitorii au fost mai activi la tranzacţionare, în special peacţiunile Fondului Proprietatea chiar de la deschidere, iar totul aculminat cu şapte deal-uri de 122 milioane lei (28,9 milioaneeuro), realizate între orele 13:26 - 13:30, cu pachete reprezentândcumulat aproape 1,8% din titlurile FP. Tranzacţiile speciale aufost realizate la acelaşi preţ, de 0,501 lei, cu 0,2% pesteînchiderea de miercuri.

"Este evident că nu sunt conturi româneşti, pentru că sunt sumemari. Probabil că sunt unii investitori străini care s-au decis sămute acţiunile uitându-se la problemele care sunt pe burseleexterne", a declarat directorul de tranzacţionare al CarpaticaInvest Adrian Ciudin.

Alţi brokeri cred că o mare parte din acţiunile cedate prindeal-uri au reprezentat de fapt transferul titlurilor care au fostcumpărate de unii investitori prin warranturi cu activ pe acţiunileFP şi listate pe o bursă externă.

"Probabil că s-au închis unele warranturi şi acum cel care aemis warranturile a transferat acţiunile FP care se cuveneaucumpărătorului în por­to­foliul acestuia", a afirmat un broker.

La finalul şedinţei, titlurile FP erau cotate la 0,496 lei, preţîn scădere cu 0,8%, iar operaţiunile însumau 25,7 milioane lei (6,1milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, aîncheiat ziua în scădere cu 1,43%. Totodată, indicele BET-FI, alacţiunilor celor cinci SIF-uri şi titlurilor Fondului Proprietatea(FP), a coborât cu 0,66%. "Cred că ştirile legate de negocieriledintre SIF-uri şi Erste pentru acţiunile de la BCR sunt cel mult oinformaţie care să-i determine pe investitori să nu vândă SIF-uri,ci să aştepte să afle ceva mai multe detalii", a afirmatCiudin.

Ciudin crede că majoritatea investi­to­rilor continuă să adoptepoziţii de aşteptare ca urmare a situaţiei incerte de pe planextern. Bursele interna­ţio­nale nu reuşesc să revină pe creştereîntrucât im­pactul rezultatelor financiare anun­ţate de companiieste estompat de te­merile investitorilor cu privire la crizadatoriilor suverane.

"Românii ţin de acţiuni acum, iar să vinzi doar pentru că scadeDow Jones mi se pare puţin cam aiurea. Nimeni nu se decide să vândăsau să cumpere, pentru că şi pe extern zici că s-a soluţionat oproblemă şi te trezeşti a doua zi că apare alta. Au ridicatamericanii gradul de îndatorare şi apoi au apărut alte probleme,s-a găsit o soluţie pentru Grecia şi imediat au început discuţiidespre Italia. Ce să faci în astfel de momente? Cel mai bine staipe margine şi aştepţi să se limpezească apele sau măcar să vezi înce direcţie merg lucrurile", a mai spus el.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erauîn scădere cu până la 2,1%.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile celor cinci SIF-uri în contextul discuţiilor purtateieri de către o parte dintre acţionarii acestora cu şefii SIF petema listării BCR, care este cea mai importantă deţinere dinportofoliul celor cinci societăţi de investiţii financiare.Acţiunile SIF Moldova au pierdut ieri 3,4%, în timp ce titlurileSIF Banat-Crişana (SIF1) au câştigat 1%.

  • Acţiunile Artrom Slatina (ART) şi Condmag Braşov (COMI), careurmează să-şi publice astăzi rezultatele financiare aferenteprimelor şase luni din acest an. Cele două titluri au înregistratscăderi uşoare în şedinţa precedentă.

  • Evoluţia burselor externe după ce piaţa americană a continuat săscadă, cu indicele S&P 500 pierzând 1,6% în debutul şedinţei.Cele mai importante burse europene consemnau la aceeaşi oră scăderide circa 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO