Burse - Fonduri mutuale

Brokerii se bat pe banii Bursei. În joc sunt profiturile record din 2007

Brokerii se bat pe banii Bursei. În joc sunt profiturile record din 2007

Autor: Roxana Pricop

18.11.2010, 23:55 69

Un grup de acţionari a propus conducerii Bursei de ValoriBucureşti reducerea capitalului social cu circa 9 milioane de euro,echivalentul lichidităţilor de care dispune principalul operatorbursier de pe piaţa locală de capital, şi distribuirea sumei cătrecei 850 de acţionari.

Dacă propunerea va fi discutată şi aprobată de acţionari, Bursaar rămâne fără bani de investiţii. Brokerii care susţin propunereaîşi motivează demersul prin faptul că Bursa ţine de câţiva aniaceşti bani la bancă şi nu a realizat investiţii semnificative înultimii ani, în timp ce multe societăţi de brokeraj se zbat săsupravieţuiască. Oponenţii propunerii spun că cei care au nevoie debani îşi pot vinde acţiunile, care sunt acum cotate.

Ţepeş, de aceeaşi parte cu AsociaţiaBrokerilor

Surse din piaţa de capital susţin că solicitarea de reducere acapitalului a venit din partea lui Daniel Ţepeş, cel mai mareacţionar al BVB, şi din partea Asociaţiei Brokerilor, condusă deDan Paul, care ar fi trimis o cerere formală Consiliului Bursei.Alăturarea celor doi este bizară, având în vedere că Ţepeş faceparte din Consiliul de Administraţie al Bursei şi l-a susţinut peStere Farmache pentru funcţia de preşedinte la alegerile dinfebruarie, în dauna lui Dan Paul.

Daniel Ţepeş nu a putut fi contactat de ZF până la închidereaediţiei pentru a comenta informaţia. Pe de altă parte, Dan Paul,preşedintele Asociaţiei Brokerilor, a declarat:

"Eu am înaintat Consiliului Bursei o scrisoare în care am cerutsă fie analizată această propunere, nu am depus nicio cerereformală prin care am obligat convocarea AGA. Am propus reducereacapitalului social pentru că vrem să punem conducerea Bursei lalucru şi să înceapă să facă profit operaţional. Vrem ca Bursa săfacă profit din dezvoltarea pieţei de capital şi nu doar dindobânzile la depozite".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO