Burse - Fonduri mutuale

Brokerii se pregătesc pentru o vacanţă tristă, după ce le-au scăzut veniturile

Brokerii se pregătesc pentru o vacanţă tristă, după ce le-au scăzut veniturile

Autor: Andrei Chirileasa

01.12.2010, 23:51 22

Firmele de brokeraj traversează din nou o perioadă foartedificilă din cauza scăderii puternice a valorii tranzacţiilor de peBursă în ultimele luni, care a determinat şi o scădere puternică acomisioanelor încasate de brokeri.

Cu tranzacţii de doar 62 mil. euro în septembrie pe piaţa deacţiuni, de trei ori mai mici decât în lunile de la începutulanului, cele 65 de firme de brokeraj care mai sunt active pe piaţăau ajuns să-şi împartă comisioane de circa 620.000 de euro (luândîn calcul un comision mediu de 1% pe tranzacţie, din care 0,5% esteîncasat de brokerul cumpărătorului şi 0,5% de brokerul celui carevinde). Astfel, strict aritmetic, o firmă de brokeraj ar încasa maipuţin de 10.000 de euro pe lună, sumă care cu greu îi acoperăcheltuielile fixe de funcţionare.
Desigur, firmele de brokeraj mari, care intermediază tranzacţii dezeci de milioane de euro, au venituri mai mari, în timp ce pentrufirmele mici, comisioanele aproape că nu acoperă nici chiriasediului şi facturile la utilităţi.

De exemplu, KBC Securities, care a fost cea mai activă firmă debrokeraj în noiembrie, cu tranzacţii de 74,5 mil. lei (17,4 mil.euro), a înregistrat venituri din comisioane cuprinse între 200.000şi 300.000 de lei, iar EFG Eurobank Securities, care a urcat pelocul al doilea, cu tranzacţii de 57,7 mil. lei (13,5 mil. euro),ar avea venituri de circa 170.000-230.000 de lei. Firmele mari debrokeraj, care lucrează preponderent cu fonduri de investiţiistrăine şi investitori locali foarte bogaţi, percep în generalcomisioane mai mici decât media pieţei, de 0,3-0,4% sau chiar maimici, în cazul tranzacţiilor foarte mari. Aceste firme au însă şicosturi mai mari, deoarece pe lângă brokeri şi controlorii interni,ele au şi departamente de analiză, care creează rapoarte pentruinvestitori.

Brokerii mari de retail, precum IFB Finwest şi Broker Cluj, care auintermediat în noiembrie tranzacţii de câte 22 mil. lei, se potbaza pe venituri din comisioane cuprinse între 90.000 şi 110.000 delei. Aceste firme au cele mai mari costuri din piaţă, deoarece auzeci de angajaţi şi reţele extinse de agenţii, astfel încât lanivelurile actuale ale tranzacţiilor comisioanele nu mai acoperăcheltuielile de funcţionare. Aceste firme de brokeraj îşi crescînsă veniturile din investiţiile realizate pe Bursă în numepropriu.

Pentru firmele de talie medie, precum Romcapital, Prime Transactionsau GM Invest, care au rulat în ultima lună 6-7 mil. lei,veniturile din comisioane scad sub pragul de 40.000 de lei. Lacoada clasamentului sunt firmele foarte mici, care au rulat înnoiembrie mai puţin de 1 mil. lei şi ale căror venituri nu depăşesc4.000 de lei. Aceste firme se bazau în anii trecuţi pe colectareade acţiuni de la cuponari, tranzacţii din care încasau comisioanefoarte mari, de 7-8%. Tranzacţiile cuponarilor au devenit însăaproape inexistente în ultimii doi ani, după prăbuşirea din 2008 apieţei, astfel că pentru multe dintre aceste firme, secretulsupravieţuirii îl reprezintă pachetele de acţiuni pe care le deţinla BVB, din vânzarea cărora îşi pot susţine activitatea, astfelîncât acţionarii să nu mai fie nevoiţi să vină cu bani deacasă.

În plus, majoritatea brokerilor s-au profilat în ultimele luni petranzacţii cu titlurile Fondului Proprietatea, care se realizeazăîn prezent pe o piaţă nereglementată şi care le aduc comisioanemult peste cele obţinute pe Bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO