Burse - Fonduri mutuale

Brokerii si investitorii cer autoritatilor clarificarea situatiei de la SIF-uri

Brokerii si investitorii cer autoritatilor clarificarea situatiei de la SIF-uri
23.04.2009, 21:36 19

Decizia SIF Oltenia de a suspenda drepturile de vot ale unui grup de 46 de investitori care au cerut dividende, pe motiv ca ar actiona in mod concertat, a starnit un val de nemultumire pe piata de capital, brokerii si investitorii cerand clarificarea legislatiei privind SIF-urile si a modului in care aceasta trebuie aplicata.
CNVM, institutia care reglementeaza si supravegheaza piata, a cerut SIF sa-si schimbe decizia, insa nu a emis pana acum niciun punct de vedere oficial privind modul in care Consiliile de Administratie ale SIF-urilor aplica legea privind detinerile concertate, chiar daca investitorii reclama ca s-a ajuns in situatii absurde.
"Este cel putin ridicol ca se intampla astfel de lucruri intr-o tara membra a Uniunii Europene, in care dreptul de proprietate, garantat prin Constitutie, este incalcat in mod abuziv din cauza unei legi absurde. Voi milita pentru rezolvarea acestei situatii care nu poate veni decat prin crearea unei legislatii clare. Este o problema sistemica grava care in aceste zile se manifesta in cea mai urata fatada a ei", a declarat Liviu Giugiumica, directorul executiv al societatii de brokeraj UniCredit CA IB Securities si membru in Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.
El figureaza pe lista SIF Oltenia privind actionarii presupusi ca actioneaza in mod concertat, dupa ce a sustinut propunerea privind distribuirea de dividende.
Pe lista se regasesc si fonduri de investitii straine si locale.
"Acest lucru este ridicol, mai ales pentru investitorii mari straini, care au sustinut piata locala pana acum. Astfel de decizii cred ca ii vor aliena si pe ei si ii vor determina sa plece din piata, mai ales ca vorbim despre probleme grave privind exercitarea dreptului de proprietate. Actionarii de la SIF-uri nu-si pot controla companiile pe care au platit bani sa le cumpere, in locul lor decizand cativa indivizi. E aberant. O companie ar trebui sa fie controlata de actionari", a precizat Giugiumica. De aceeasi parere sunt si reprezentantii fondurilor de investitii.
"Nu cred ca este normal si justificat ca mai multi detinatori de titluri SIF5 sa fie considerati ca actioneaza in mod concertat pentru ca sustin un punct de vedere comun. Noi am cerut dividende pentru ca asa credem noi ca reprezentam cel mai bine interesele investitorilor nostri, iar ceilalti care au sustinut propunerea sustin la randul lor interesele clientilor lor", a explicat Mihai Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management. Fondurile mutuale administrate de Raiffeisen figurau pe lista initiala a SIF5 ca actionand in mod concertat cu fondurile BCR si OTP.
Analistii cred ca aparitia acestor scandaluri ar trebui sa conduca, in sfarsit, la clarificarea situatiei SIF-urilor.
"Faptul ca sefii SIF decid ceva in legatura cu detinerile concertate, iar CNVM raspunde prompt este o imbunatatire. Sa speram ca din busculada asta nefericita se va clarifica dupa ani de zile care sunt regulile care se aplica in cazul SIF-urilor, pentru ca toata aceasta incertitudine nu este demna de o piata de capital civilizata", crede Florin Ilie, directorul de piete de capital al ING Bank.
Unii brokeri merg mai departe si cer chiar eliminarea pragului de detinere de 1% la SIF-uri, sursa principala a scandalurilor din ultimii ani de la SIF-uri.
"CNVM si Parlamentul ar trebui sa se implice si sa modifice legea astfel incat sa se renunte la aceasta aberatie care duce la situatii penibile, care este pragul de detinere de 1%", sustine Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.
Reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti au declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca vor propune Ministerului de Finante modificarea legii in vederea majorarii pragului la SIF-uri la cel putin 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO