Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că investitorii ori acţionează timid, ori sunt impulsivi

Brokerii spun că investitorii ori acţionează timid,...

Autor: Stefan Musgociu

03.06.2013, 21:13 756

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,8% după ce în precedentele trei şe­din­ţe a scăzut cumulat cu 1,6%, iar tran­zacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), Erste (EBS), Transgaz (TGN) şi OMV Petrom (SNP) au asigurat trei sferturi din lichiditatea de aproape 21 milioane lei.

Wiki ZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Wiki ZF: Profilul Transgaz

Wiki ZF: Profilul companiei OMV Petrom

„Volumele mici şi evo­luţia pozitivă a in­dicilor externi au de­ter­minat mişcări neclare în cazul unor acţiuni. In­ves­titorii acţionează une­ori timid, alteori fără răb­dare, iar aceste reacţii duc la creşteri, ur­mate imediat de scăderi ale preţurilor. Se apro­pie vara şi, statistic vor­bind, vo­lu­mele scad în această perioadă. Mă aştept ca tendinţa să continue, iar în unele zile să asistăm la volume mai mari decât media lunară. Din păcate, nu se întâm­plă nimic spectaculos în economie, astfel că şi bursa reacţionează printr-o plic­tiseală molipsitoare“, a declarat Mar­cel Mur­goci, directorul de opera­ţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

Evoluţia indicelui BET-C a fost susţinută în principal de creşterile înre­gistrate de acţiunile BRD (2,3%), Banca Transilvania (2,1%) şi OMV Pe­trom (1,5%), titluri care au ponderi ridicate în calculul indicilor bursieri.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 20,8 milioane lei (4,7 milioane euro), valoare cu 44% sub rulajul şedinţei precedente, de 37,1 milioane lei (8,4 milioane euro).

Peste 76% din rulajul de luni au fost asigurate de acţiunile Fondul Proprie­ta­tea (7,8 milioane lei, din care un deal de 1,3 milioane lei), Erste (4,1 milioane lei), Transgaz (2,1 milioane lei, din care două deal-uri de 1,5 milioane lei) şi OMV Pe­trom (1,9 milioane lei, din care un deal de un milion de lei). Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,3%, la 0,654 lei, iar ac­ţiunile Erste au avansat cu 0,46%, la 109,5 lei.

„Nu cred că SIF-urile vând acţiuni Erste pe piaţa din România şi, astfel, cred că rulajul titlurilor băncii austriece nu are legătură cu SIF-urile. Înclin să cred că volumul mai mare de acţiuni tranzacţionate este influenţat de unii vânzători care au decis să îşi reducă sau chiar lichideze pachetele de titluri Erste din portofoliu“, a afirmat brokerul.

La finalul şedinţei, indicele BET-FI a fost cu 1,05% sub nivelul de vineri. BET-FI include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprie­tatea. Titlurile a patru dintre SIF-uri au înregistrat scăderi între 1,59% şi 1,96%, iar titlurile SIF Muntenia au stagnat. În acelaşi timp, acţiunile Fondului Proprie­tatea au coborât cu 0,3%.

Murgoci crede că în continuare in­ves­titorii vor viza cu precădere ac­ţiunile OMV Petrom, Fondul Proprie­tatea, Trans­gaz, precum şi titlurile celor cinci SIF-uri.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele din Europa Centrală şi de Est erau, în acelaşi timp, în scădere cu până la 1,7%. Marile pieţe europene au revenit uşor după ce la deschidere au fost pe scădere cu peste 1%.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 04.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO