Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că nu sunt semnale prea bune pentru bursă

Brokerii spun că nu sunt semnale prea bune pentru bursă

Autor: Stefan Musgociu

04.06.2013, 21:43 953

Bursa de la Bucureşti a încheiat ziua de ieri în stagnare, într-o piaţă unde titlurile Erste (EBS), Fondul Proprie­ta­tea (FP), Transgaz (TGN), BRD (BRD) şi câteva deal-uri au asigurat peste 80% din rulajul de numai 16,6 mi­lioane lei.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

WikiZF: Profilul companiei Transgaz

WikiZF: Profilul companiei BRD

Brokerii spun că nu sunt semnale prea bune de pe plan internaţional, lucru care a contribuit la volatilitatea bur­sei în ultimele săptămâni.

„Toate pieţele sunt volatile în aceas­tă perioadă, se speculează că Fed-ul (banca centrală din SUA - n.r.) va redu­ce programul QE (de stimulare a eco­nomiei - n.red.) în pe­rioada următoare. În acelaşi timp, randa­men­tele ti­tlu­rilor de stat ame­ri­ca­ne au început să crească şi se pare că încep să iasă ceva bani de pe pieţele emer­gente. Totodată, pro­testele din Turcia nu ajută defel. Pe plan local, este posibil să vedem ceva volume dacă mai scad preţurile“, a afirmat un broker.

La finalul şedinţei, indicele general al BVB, BET-C, era cu numai 0,07% sub nivelul de luni.

Brokerul citat opinează că în pe­rioada următoare acţiunile OMV Pe­trom, BRD şi Condmag (COMI) s-ar putea număra printre titlurile vizate de in­ves­titori. El crede că acţiunile OMV Pe­trom sunt la un preţ relativ mic din punctul de vedere al factorilor funda­men­tali, în timp ce celelalte două titluri au po­tenţial de revenire în 2013, tot pe baze fundamentale.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 16,6 milioane lei (3,7 milioane euro), valoare cu 20% sub rulajul şe­din­ţei precedente, de 20,8 milioane lei (4,7 milioane euro). Peste 80 de procente din lichi­ditatea de marţi au fost asigurate de tran­sferuri cu titlurile Erste (3,8 milioane lei), Fondul Proprietatea (3,8 milioane lei), BRD (2,4 milioane lei, din care un deal de 482.000 de lei), Transgaz (1,5 milioane lei) şi tranzacţii negociate cu titluri Banca Transilvania (908.000 de lei), OMV Petrom (830.000 de lei) şi Antibiotice Iaşi (282.000 de lei).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,27%. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fon­dului Proprietatea, a crescut cu 0,48%.

Acţiunile BRD au scăzut cu 1%, în timp ce titlurile Băncii Transil­va­nia au revenit pe verde chiar pe finalul şedinţei şi au încheiat pe plus cu 0,33%. În şedinţa prece­dentă, titlurile BRD şi acţiunile Băncii Transil­vania au urcat cu 2,25% şi, respectiv, cu 2,11%, du­când majoritatea indi­cilor bursieri pe verde, după trei şedinţe conse­cu­tive înche­iate pe roşu.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,6%, linia fiind urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu cel mult 1,5%.

Evoluţia pieţelor a fost susţinută de declaraţia unui oficial al Rezervei Federale americane (Fed) că instituţia este dedicată măsurilor de stimulare a economiei. Pieţele vest-europene au revenit pe verde încă de la deschidere, după ce luni au atins cel mai redus nivel din ultima lună.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 05.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO