Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: STK Emergent a fost subminat de criza financiara si de titlurile prea scumpe

Brokerii: STK Emergent a fost subminat de criza financiara si de titlurile prea scumpe

Nicolae Pascu

22.09.2008, 20:53 28

Ieri a fost prima zi de tranzactionare la Bursa a fondului inchis de investitii STK Emergent (STK), administrat de societatea STK Financial din Cluj. Pe Bursa au intrat la tranzactionare 609.753 de unitati STK la valoarea nominala de 200 de lei. STK Emergent a derulat, in perioada cuprinsa intre 19 februarie si 10 martie, o oferta publica initiala (IPO) in valoare de aproximativ 50 de milioane de lei (13,8 milioane de euro) in vederea listarii. Fondul a scos atunci la vanzare 177.877 de titluri, la pretul de 281 de lei.

STK Emergent a inchis sedinta de tranzactionare la un pret de 102 lei, marcand o capitalizare de 6,2 milioane de lei. La debutul primei zile de tranzactionare, cotatia unitatilor de fond STK a scazut cu 55,52% fata de pretul din oferta initiala. La inchiderea sedintei, titlurile STK au continuat tendinta de scadere pana la 64% fata de pretul din oferta.
"Era previzibil ca fondul se va tranzactiona sub valoarea din oferta. Pe de o parte exista un dezinteres al investitorilor fata de sectorul financiar, pe fondul crizei financiare, si pe de alta, pretul de 281 de lei/titlu la care a fost derulata in primavara oferta publica a fost supraevaluat", a declarat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
"Fondul a stat sase luni, cat timp s-a scurs intre IPO si intrarea la tranzactionare, departe de piata de capital, iar acum "culege roadele" a sase luni de scaderi continue. Este greu sa inregistrezi cresteri dupa ce piata a scazut incontinuu in ultimul an", a spus Lucian Isac, director general al societatii de brokeraj Estinvest. "Poate momentul de fata nu este unul dintre cele mai propice listarii la Bursa, cand piata are o tendinta indelungata de scadere. Pe termen mediu si lung Bursa este o sursa de finantare si credem in beneficiile Bursei", a spus Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare STK Financial.
STK Emergent este cel mai mare fond inchis de investitii din piata, cu active in administrare de 130,6 milioane de lei la sfarsitul primului semestru. In intervalul cuprins intre lunile februarie si august, unitatea de fond STK a inregistrat o depreciere de 25,3%, interval in care indicele BET-FI, al societatilor de investitii financiare, a scazut cu aproape 50%, in timp ce BET, indicele celor mai lichide zece companii listate, s-a depreciat cu 27%.
STK Emergent investeste in proportie de 60% din active in actiuni listate, restul de 40% din active fiind alocat investitiilor in companii imobiliare.
STK Emergent controleaza vehiculul de investitii imobiliare STK Properties, care a achizitionat la inceputul anului un teren de aproape doua hectare situat in cartierul Buna Ziua, la 2,5 km de centrul orasului Cluj-Napoca.
Valoarea tranzactiei a fost de 5,5 mil. euro, la mijlocul lunii septembrie valoarea proiectului se ridica la 14 mil. euro, potrivit unei evaluari facute de firma Darian Rom Suisse.
"STK Emergent va evolua in concordanta cu piata si in functie de rezultatele financiare pe care le raporteaza. Daca pe pietele externe, investitiile in fondurile listate sunt foarte populare, la noi va mai dura probabil doi sau trei ani pana cand administratorii vor aduce mai multe fonduri pe Bursa", a continuat Pasol de la Intercapital Invest.
"De acum inainte conteaza prea putin ce a fost inainte. Piata este cea care decide pretul. Si, desi se spune ca piata are intotdeauna dreptate, exista multe companii pe Bursa cu rezultate financiare bune, dar ale caror actiuni au scazut foarte mult de la inceputul anului", a explicat Isac de la Estinvest.
Lungul drum al listarii:
  • Noiembrie 2007: depunerea documentatiei la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) in vederea aprobarii Ofertei Publice Initiale (IPO) de titluri
  • Februarie: CNVM a aprobat prospectul de IPO
  • 19 februarie-10 martie: derularea Ofertei Publice de titluri prin care au fost atrasi 21,4 mil. lei
  • Aprilie-iulie: depunerea documentatiei la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in vederea admiterii la tranzactionare
  • 29 iulie: Consiliul BVB a aprobat admiterea la tranzactionare a fondului
  • 18-22 august: la solicitarea BVB, CNVM a realizat un control la STK Financial in contextul acuzatiilor aduse societatii de administrare de catre conducerea Broker Cluj

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO