Burse - Fonduri mutuale

Bucureştiul domină bursa, provincia e aproape invizibilă

Foto: Octav Ganea

Foto: Octav Ganea

Autor: Radu Bostan

27.10.2015, 00:07 1251

Aproape toată „averea bursei“, capitalizarea com­paniilor listate, stă în numai 10 din cele 42 de judeţe (inclu­siv Bucureşti), iar 14 judeţe nu au niciun reprezentant pe bursă.

Capitala domină bursa, cu o capitalizare de 45 miliarde de lei, adică 58% din valoarea totală, şi 20 de societăţi, inclusiv cele mai importante de pe bursă. Următoarele nouă judeţe din top găzduiesc liderii din sectorul energetic şi SIF-urile, astfel că judeţele din top 10 cumulează 97% din valoa­rea companiilor de pe bursă.

Din cauza prezenţei mi­nus­cule a provinciei în rân­du­rile societăţilor listate, Bursa de Valori, care nu a mai atras o listare privată din 2008, riscă să nu aibă nici pe viitor vreo contribuţie la dezvol­tarea economică a ţării.

„Este posibil ca mana­ge­rilor companiilor din aceste ju­deţe să le lipsească cu totul cu­noştinţele despre bursă. Ori­cum la noi această cultură bur­sieră nu este încetăţenită cum e în Statele Unite“, spune analistul Laurian Lungu.

Restul de 18 judeţe concentrează numai 3% din capitalizare şi figurează în general cu numai una sau două societăţi pe piaţa principală. Liga secundă include în special judeţe cu o forţă economică mai redusă, precum Botoşani sau Vrancea, dar şi poli industriali precum Argeş, Galaţi sau Mureş, ai căror jucători puternici (Dacia, Sidex sau Azomureş) au fost retraşi de pe bursă după ce au fost cumpăraţi de grupuri străine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO