Burse - Fonduri mutuale

Bursa a avut parte de listări în ultimii zece ani, dar capitalizarea este departe de maximul din 2007

Bursa a avut parte de listări în ultimii zece ani, dar...

Autor: Liviu Popescu

05.07.2018, 00:07 562

Chiar dacă numărul companiilor româneşti listate pe piaţa principală de la Bucureşti a crescut cu 60% în ultimii zece ani la 77 de emitenţi pe segmentul principal, capitalizarea domestică a scăzut cu 36% în acelaşi interval de timp, potrivit calculelor companiei de audit şi consultanţă PwC.

„Explicaţia cea mai viabilă este că, pe lângă mediul euforic din 2007, evaluările companiilor din acel an erau foarte ridicate pe fondul intrării României în UE şi al perspectivelor luate în calcul de investitori la acel moment (i.e. pe ideea de convergenţă intracomunitară)“, spune Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville, cea mai mare casă de brokeraj bursier de retail din România.

Bursa de la Bucureşti încă nu reuşeşte să-şi câştige rolul de finanţator al economiei în contextul în care economia românească aproape s-a dublat din 2007 încoace, potrivit datelor Fondului Monetar Internaţional, în timp ce capitalizarea companiilor româneşti listate a scăzut cu 36%, la 90 mld. lei.

Şi paradoxal în contextul în care tot mai multe companii au început să se tranzacţioneze, ba chiar şi din mediul privat, îngheţat până în iarna anului 2016 când MedLife a spart gheaţa listărilor private după o pauză de opt ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO