Burse - Fonduri mutuale

Bursa a bătut pasul pe loc în timp ce bursa germană a atins noi maxime istorice

Bursa a bătut pasul pe loc în timp ce bursa germană a...

Autor: Adrian Cojocar

18.11.2013, 19:06 194

Bursa a scăzut nesemnificativ, cu 0,1%, într-o piaţă unde investitorii au înce­put să vizeze şi alte acţiuni, odată cu intra­rea de bani în piaţă în urma ofertei Rom­gaz (SNG) şi a operaţiunii prin care Fondul Proprietatea (FP) a răs­cum­părat 4,35% din acţiuni pentru 600 milioane lei.

Bursele europene s-au menţinut pe creş­tere aproa­pe pe tot par­cursul zilei de ieri, in­di­cele german DAX depăşind ieri pragul de 9.200 de puncte şi atingând un nou maxim istoric. Indicele ame­rican Dow Jones a deschis ieri cu un avans de 0,3%, până la 16.000 de puncte, foarte aproa­pe de maximul istoric atins la finele săp­tă­mânii trecute.

După primele minute de tranzac­ţio­nare de luni, investitorii au început să se orienteze şi spre alte acţiuni de regulă lichide, însă cele mai ridicate volume de transfer au continuat să fie înregistrate de titlurile Fondului Proprietatea.

„Ultimele săptămâni au marcat mai multe evenimente semnificative pentru creşterea rulajelor. În primul rând, consemnăm IPO Romgaz şi interesul extraordinar pentru această ofertă, fapt ce a determinat ulterior eliberarea unor lichidităţi importante, urmată de oferta de răscumpărarea derulată de FP (echi­valentul a 600 mil. lei), dar şi vân­zarea pachetului de acţiuni OMV Pe­trom de către Banca Europeană pentru Re­construcţie şi Dezvoltare (tran­zacţie eva­luată la 385 mil. lei). Astfel, în pri­mele două cazuri vorbim despre sume im­por­tante eliberate, cel mai probabil o parte dintre ele urmând să fie folosite pentru descoperirea altor oportunităţi. Pe lângă acestea, este posi­bil ca o parte din rulaje să fie generate de sume nou venite la bursă“, a declarat Bogdan Gher­­ghe, analist la firma de brokeraj Tradeville.

Acţiunile FP au în­cheiat şedinţa de luni în stag­nare, la 0,8 lei, pe un rulaj de 21,4 mil. lei (din care un deal de 1,6 mil. lei). Aceste titluri au asigurat aproape 44% din tran­zac­ţiile realizate luni, de 48,7 mil. lei (aproape 11 mil. euro). Lichiditatea pieţei este cu 27% peste tran­zac­ţiile de vineri, de 38,3 mil. lei (8,6 mil. euro).

„În cazul FP, notăm mai multe efecte benefice în ur­mătoarele săp­tă­mâni. Ast­fel, remarcăm tranzacţionarea titlu­rilor Romgaz la un preţ cu apro­xi­ma­tiv 49% mai mare faţă de evaluarea iniţială şi scăderea numărului de acţiuni FP prin anularea pachetului achiziţionat (ac­ţiu­nile urmează să fie răs­cum­părate - n.red.). Acestea vor ajusta în sus valoa­rea unitară a activului net la fi­na­lul lunii noiembrie. În plus, FP mai poate răscumpăra în continuare acţiuni, până la nivelul de 1,1 miliarde de titluri apro­bat iniţial, program care va reporni din 25 noiembrie. În plus, la finalul săp­tă­mânii se va desfăşura AGA în care se pot aproba reducerea valorii nominale cu 0,05 lei/acţiune şi distribuirea sumelor către acţionari, precum şi demararea unui program suplimentar de răscum­pă­rare“, a afirmat analistul de la Tra­de­vil­le.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,2%. Acţiunile Transelectrica (TEL) au consemnat cea mai vizibilă creştere din acest indice, de 4,29%, şi au ajuns la preţul de 14,58 lei, în cadrul unor tranzacţii de 1,1 milioane lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO