Burse - Fonduri mutuale

Bursa a crescut cu 12% de la începutul anului. Este un moment bun de cumpărare? Ce cred brokerii şi ce acţiuni recomandă?

Bursa a crescut cu 12% de la începutul anului. Este un moment bun de cumpărare? Ce cred brokerii şi ce acţiuni recomandă?

Autor: Adrian Cojocar

01.02.2012, 00:08 3295

Tranzacţiile tot mai mari din ulti­mele două săptămâni arată că interesul investito­rilor străini este în creştere. Este acesta un moment bun de cumpă­rare pentru investitorii locali?

Majoritatea brokerilor şi analiştilor de pe piaţă sunt optimişti şi spun că bursa şi-ar putea continua raliul început în ultimele săptămâni, pe măsură ce investitorii care stăteau în expectativă din cauza crizei datoriilor din zona euro încep să reintre la cumpărare.

Ei mai spun că în absenţa adeveririi scenariilor apocaliptice privind destră­ma­rea zonei euro investitorii îşi pierd răbdarea şi apetitul lor pentru risc şi pentru achi­ziţia de acţiuni revine mai ales când asistă la creşte­rile puternice ale bursei din ultima perioadă.

Ieri, deşi negocierile din Grecia şi randa­men­tele record la obliga­ţiu­nile Portugaliei ţineau capul de afiş, optimismul in­vestitorilor de pe bur­sele externe era la cote ridicate, iar prin­ci­palii in­dici europeni urcau cu peste 1%.

În ultimele patru săptămâni, princi­pa­lul indice al Bursei, BET, a câştigat 12,4%, reprezentând cel mai bun înce­put de an din ultimii şase, iar indicele BET-FI, reprezentat de acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF-uri, a urcat cu 16,3%.

"Realitatea nu confirmă scenariile apocaliptice şi senzaţia mea este că încet, încet teama de risc va dispărea pe măsură ce înaintăm în an. Situaţia nu pare a fi aşa de rea, cum se aşteptau analiştii. Lumea aşteaptă veşti bune şi să se termine cu această criză pentru că temerile au fost foarte mari. În urmă cu câteva luni se vorbea despre dispariţia zonei euro, despre ieşirea Greciei din zona euro, despre falimentul Spaniei, Italiei, Portugaliei. Niciunul dintre aceste lucruri nu s-a adeverit. Ratele la care s-au împrumutat statele au fost destul de bune, deşi agenţiile de rating au făcut măcel în ratingurile lor", spune Adrian Mănăilă, directorul general al firmei de brokeraj Eldainvest din Galaţi.

El consideră că acţiunile SIF-urilor au potenţial datorită faptului că acţio­narii vor face presiuni pentru un di­vi­dend mare anul acesta după ce SIF-urile au încasat de la Erste sume importante de bani după acordul pentru schimbul de pachete la BCR şi crede că acţiunile ex­por­tatorilor ar putea avea de ase­menea potenţial în contextul reve­nirii economiilor europene.

Cel mai optimist este Mukul Pal, di­rec­torul executiv al companiei de con­sul­tanţă Orpheus Capitals, care crede că 2012 va fi un an pozitiv, iar SIF-urile şi ac­ţiunile Fondului Proprietatea ar putea creş­te cu peste 50% de la actualele ni­veluri.

"Evoluţia pozitivă a pieţelor din ia­nuarie arată faptul că aşteptările noastre po­zitive în ceea ce priveşte anul 2012 sunt corecte. Credem că există în con­tinuare potenţial de creştere până în martie şi orice corecţie sau scădere ar trebui să reprezinte o oportunitate de cumpărare. Anticipăm că indicele BET-FI va reveni peste nivelul de 35.000 de puncte sau mai sus şi o întărire continuă a leului faţă de euro înapoi spre nivelul de 4 lei/euro, poa­te chiar mai jos", consi­deră Mukul Pal.

Iulian Panait, preşe­din­tele firmei de consul­tan­ţă în investiţii KTD In­vest, spune că la ora actuală investitorii ig­noră problemele din zona euro şi cum­pără profitând de faptul că acţiunile ro­mâ­neşti au rămas puternic în urmă faţă de pieţele ex­terne.

"Este apetit de risc acum pe pieţe şi se aşteap­tă un acord pentru Grecia, iar in­vestitorii cam închid ochii la pro­ble­mele din zona euro şi cumpără. Pentru moment s-a luat o pauză, este ca un armistiţiu. Sunt convins că riscul există în continuare şi se va mai vorbi din nou despre destrămarea zonei euro. BCE a câştigat timp. Sunt convins că Portugalia va fi atacată pe acelaşi model ca Grecia. România nu stă aşa de rău, poate să aibă un an pozitiv 2012 şi bursa a rămas mult în urma pieţelor externe. Dacă se evită un colaps la nivel european şi vom avea o Europă vestică cu dezechilibre, dar ţinute sub control, şi una estică fără de­ze­chi­libre, ar putea să crească mai repe­de şi piaţa românească să fie atractivă spre foarte atractivă", spune Panait.

El mai spune că este tentantă achi­ziţia de acţiuni, dar îşi menţine în con­ti­nuare precauţia mizând pe titluri lichide şi solide, precum Fondul Pro­prie­tatea, Trans­gaz şi SIF-uri, şi spune că băncile sunt problematice în acest moment pentru că situaţia lor este în continuare dificilă.

"Cred că aprecierile de pe bursă au legătură cu faptul că mai intră străini la cumpărare care vor să-şi facă pachete în condiţiile în care dividendele estimate sunt destul de bune. Totdeauna la începutul anului a fost o perioadă bună de cumpărare. Aş merge pe acţiuni mai lichide gen SIF-uri, Fondul Proprietatea şi companii de utilităţi Transgaz şi Transelectrica. Încă nu aş intra pe bănci", spune Octavian Dragolea, directorul general adjunct al IFB Finwest.

Traderii spun că volumele de pe bursă sunt încurajatoare şi miza este în primul rând pe dividendele companiilor mari de la bursă.

"Optimismul investitorilor de pe bursă provine de la al celor de pe pieţele externe. Este îmbucurător şi faptul că aceste creşteri vin pe fondul unor volume destul de mari şi sunt investitori convinşi că lucrurile se îndreaptă spre bine. Şi pragul la SIF-uri a ajutat la volumele acestea. Cei care au ieşit de pe SIF-uri probabil că au intrat pe alte acţiuni din piaţă. Nu există din punct de vedere fundamental o explicaţie clară privind acest optimism, companiile nu au raportat încă rezultatele din ultimul trimestru al anului trecut. Cred că atractive vor fi companiile care vor avea posibilitatea să dea un dividend ridicat. În primul rând cred că SIF-urile şi Petrom vor acorda dividende cu un randament superioară dobânzilor bancare", spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la Estinvest din Focşani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO