Burse - Fonduri mutuale

Bursa a crescut uşor, pe cel mai ridicat rulaj din ultimele două săptămâni

Autor: Stefan Musgociu,

16.10.2012, 17:13 205

Piaţa de la Bucureşti a fost pe verde încă din primele minute, continuând să urmeze linia burselor externe, iar atenţia investitorilor a continuat să fie axată doar pe câteva acţiuni.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1,46%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 1,73% peste nivelul de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), avansa cu 1,75%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, era cu 1,32% peste ziua precedentă.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, era în creştere cu 2,28%. Acţiunile SIF-urilor au încheiat cu creşteri de 1,81% - 4,17%, iar titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 1,85%.

Investitorii au continuat să vizeze în principal acţiunile SIF Transilvania (SIF3), cea mai profitabilă dintre cele cinci SIF-uri după primele nouă luni. Astfel, preţul acestor titluri a urcat cu 4,17%, la 0,599 lei, după ce luni a avansat cu 2,7%, pe fondul publicării activului şi profitului la finele primelor nouă luni. Acţiunile SIF Transilvania au consemnat al patrulea rulaj din piaţă, de 2,6 milioane lei.

Societatea a înregistrat în primele nouă luni un profit de 196 milioane lei (44,2 milioane euro) şi se apropie astfel de câştigul net de 207 milioane lei (49 milioane euro) de anul trecut, când a vândut acţiunile BCR către Erste (EBS).

"În urma publicării rezultatelor SIF-urilor şi ale Fondului Proprietatea pentru primele nouă luni, cumpărătorii au vizat în mod special aceste acţiuni. SIF Transilvania are cel mai mare profit şi implicit a reacţionat cel mai puternic", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al casei de brokeraj Transilvania Capital, Bogdan Ceuca.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 27,5 milioane lei (6 milioane euro), valoare de trei ori peste rulajul şedinţei precedente, de doar 9 milioane lei (2 milioane euro). Un rulaj mai mare decât cel de marţi a fost înregistrat în 2 octombrie, când un deal cu 1% din acţiunile Fondului Proprietatea a ridicat lichiditatea la 90,4 milioane lei (20 milioane euro).

Peste 70% din rulajul de marţi a fost asigurat de tranzacţii cu acţiunile Erste (8,2 milioane lei), OMV Petrom (5 milioane lei, din care 1,6 milioane lei a reprezentat valoarea unui deal), Fondul Proprietatea (3,4 milioane lei) şi SIF Transilvania (2,6 milioane lei).

Acţiunile Erste au înregistrat cel mai ridicat rulaj din ultimele cinci săptămâni şi, totodată, unul dintre cele mai ridicate din acest an. Aceste titluri au urmat evoluţia de la Viena şi au crescut cu 2,05%, la 87 lei.

"Deocamdată, singurii vânzători mari de acţiuni Erste sunt SIF-urile. Market makerii sunt contraparte, dar volumul mare atrage şi alţi participanţi, cum ar fi speculatorii. Toţi aceştia au contribuit la volumul de azi", a afirmat brokerul.

În prima parte a şedinţei a fost realizat câte un deal cu titluri OMV Petrom (1,6 milioane lei), cu acţiuni Biofarm (900.000 de lei) şi cu titluri BRD (383.000 de lei).

"Şedinţa de astăzi este un prim semnal încurajator, pentru că volumele şi preţurile în creştere arată interes al unora dintre investitori. Totuşi, în continuare este multă reţinere şi sunt puţini investitori, dar ziua de azi a arătat diferit faţă de ultimele cinci şedinţe de tranzacţionare", a mai spus Ceuca.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 531.000 de lei, valoare cu 25% sub rulajul de luni, de 708.000 de lei.

Titlurile firmei Prodvinalco Galaţi (DVIN) au fost cele mai lichide din piaţă. Printr-un deal au fost transferate 30,5% din acţiunile producătorului de vin, pentru 363.000 de lei. Titlurile au fost cedate la preţul de 0,75 lei, faţă de cotaţia precedentă de 2 lei/acţiune, înregistrată la 28 septembrie. Atunci, titlurile au urcat de la preţul de 1,02 lei, pe un rulaj de doar 172 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,7%, susţinute de publicarea unor rezultate peste aşteptări privind un sondaj despre încrederea investitorilor germani în economia ţării.

Totodată, evoluţia a fost susţinută de declaraţiile unui oficial spaniol potrivit cărora Spania este pregătită să ceară ajutor financiar statelor din zona euro, astfel încât BCE să poată activa programul de achiziţiile de obligaţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO