Burse - Fonduri mutuale

Bursa a crescut uşor, pe un rulaj dominat de tranzacţiile cu acţiuni FP

Bursa a crescut uşor, pe un rulaj dominat de tranzacţiile cu acţiuni FP

Autor: Stefan Musgociu

11.10.2011, 17:48 199

Bursa de la Bucureşti a crescut marţi cu 0,63%, contrar corecţiilor de pe bursele vest-europene, însă cei mai mulţi investitori au adoptat poziţii de aşteptare, astfel că rulajul a fost de doar 16,7 milioane lei, sumă din care 70% au reprezentat tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP).

În şedinţa precedentă piaţa locală a scăzut uşor, în timp ce bursele externe au fost pe creştere, pentru a patra sesiune consecutiv. Pieţele externe au crescut luni cu până la 3%, susţinute de promisiunile cancelarului german Angela Merkel şi preşedintelui francez Nicolas Sarkozy că vor prezenta, până la summit-ul G20 din 3-4 noiembrie de la Cannes, un plan de recapitalizare a băncilor europene şi de soluţionare a crizei datoriilor suverane.

Situaţia de luni s-a inversat marţi, când majoritatea titlurilor de la BVB au deschis ziua la preţuri uşor peste cotaţiile de luni, deşi pieţele vest-europene au trecut pe scădere. Până la închidere piaţa locală s-a menţinut pe creştere, iar bursele mature din Europa au fost pe roşu.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, era în creştere cu 0,31%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,01% peste închiderea de luni.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,88%. Corecţia a fost determinată de acţiunile SIF-urilor, care au consemnat scăderi cuprinse între 0,05% şi 3,51%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a consemnat un recul de 0,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO