Bursa a închis în scădere marţi, într-o piaţă unde acţiunile celor cinci SIF-uri a pierdut din câştigurile înregistrate luni

14 ian 2014 Autor: Monica Juganaru

Bursa a scăzut maţi cu 0,61%, într-o piaţă unde acţiunile celor cinci SIF-uri a pierdut din câştigul înregistrate luni, pe rulaje în scădere.

Creşterea de luni a fost determinată de declaraţia vicepreşedintelui ASF Mircea Ursache, care a afirmat că este posibil ca Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să permită SIF-urilor să cumpere acţiuni între ele.

După creşterile de 1,2% - 3,2% afişate luni, acţiunile celor cinci SIF-uri au deschis şedinţa de marţi în scădere uşoară, însă volumele de tranzacţionare au fost reduse.

La finalul zilei, titlurile SIF-urilor înregistrau scăderi cuprinse între doar 0,05% şi 0,87%.

"Am asistat la creşteri de 20-30% în ultimele două luni, de aceea mă aştept ca volatilitatea să fie mai ridicată. Consider însă aceste corecţii normale şi sănătoase pentru continuarea trendului început în luna noiembrie. Ştirile legate de cvorum şi prag le consider incluse în preţ", a declarat pentru MEDIAFAX Alexandru Păşălan, trader la firma de brokeraj NBG Securities România.

Indicele BET-FI, care include acţiunile SIF-urilor şi titlurile Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,8%. Acţiunile Fondului au scăzut şi marţi, pentru a treia şedinţă consecutiv. Cotaţia acţiunii a coborât cu 0,96%, la 0,829 lei.

Totodată, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,94%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,65% sub ziua anterioară.

Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au coborât cu 0,8% şi, respectiv, cu 0,71%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

"Momentan nu văd motive de îngrijorare. Consider că sunt corecţii de trend, care vin după mai multe zile consecutive de creşteri. Ceea ce evidenţiem însă după aceste două zile de scăderi este faptul că volumele pe care s-au produs aproape s-au înjumătăţit, fapt care vine să confirme ideea că apetitul investitorilor faţă de activele riscante ramâne la un nivel ridicat", a mai spus Păşălan.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 27,01 milioane lei (5,95 milioane euro), sub rulajul şedinţei anterioare, de 37,22 milioane lei (8,19 milioane euro)

Cele mai tranzacţionate au fost acţiunile FP, cu operaţiuni de 5,06 milioane lei. Rulaje importante au afişat şi acţiunile Romgaz (4,47 milioane lei) şi SIF Oltenia (2,18 milioane lei).

Acţiunile Impact Developer&Contractor (IMP) au crescut puternic, cu 14,94%, pe un rulaj de 1,68 milioane lei. Ultimul transfer a fost perfectat la 0,631 lei. Preţul a urcat anul trecut de 4,7 ori, evoluţia fiind susţinută în principal de intrarea lui Iaciu în acţionariatul Impact.

Marile pieţe europene consemnau scăderi uşoare la finalul sesiunii locale, de până la 0,14%. Bursa din Statele Unite a deschis însă în creştere şedinţa de tranzacţionare de marţi după date privind vânzările de retail mai bune decât cele anticipate de analişti.

 

Cuvinte cheie:
BURSA
, EVOLUŢIE
,

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide