Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere uşoară

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere uşoară

Autor: Vlad Popescu

03.07.2014, 18:32 124

Lichiditatea a revenit pe bursă odată cu încheierea ofertei publice iniţiale a Electrica, derulată în perioada 16-25 iunie, iar primele trei şedinţe din această săptămână au adus creşteri pentru majoritatea acţiunilor, investitorii plasând în companiile listate banii deblocaţi după ofertă.

Optimismul investitorilor s-a temperat joi, majoritatea acţiunilor evoluând indecis pe parcursul şedinţei, în timp ce indicii s-au menţinut în coborâre uşoară sau în stagnare.

Indicele de referinţă BET Plus a închis în scădere cu 0,2%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a trecut pe plus în a doua parte a zilei şi a închis în urcare cu 0,17%.

Investitorii au tranzacţionat joi pe BVB acţiuni de 70,77 milioane lei (16,13 milioane euro), rulaj mai ridicat faţă de volumele din ultimele zile. Un pachet reprezentând 2,3% din acţiunile SIF Oltenia a făcut obiectul unei tranzacţii deal în valoare de 26,85 milioane lei, al un preţ de 1,95 lei/acţiune, cu 1,56% mai mare faţă de închiderea de miercuri.

Tranzacţii deal au fost înregistrate şi cu acţiuni SIF Moldova (4,89 milioane lei), OMV Petrom (1,15 milioane lei) şi Nuclearelectrica (366.000 lei).

Transferurile pe piaţa secundară au asigurat astfel aproape jumătate din rulajul bursei în şedinţa de joi. Pe piaţa principală, cele mai lichide acţiuni au fost Romgaz şi Fondul Proprietatea, care au acoperit o treime din lichiditatea totală a bursei.

Vineri, lichiditatea va fi susţinută probabil de debutul la tranzacţionare al acţiunilor Electrica (EL). Acţiunile Electrica vor avea program special de tranzacţionare vineri, cu deschiderea la ora 10:00, debutul companiei pe piaţa locală fiind astfel sincronizat cu listarea certificatelor globale de depozit (GDR) pe bursa de la Londra.

Indicele BET-NG, al acţiunilor din sectorul energiei, a închis joi în coborâre cu 0,1%.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,15%, iar indicele extins BET-BK s-a depreciat cu 0,22%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele Stoxx 600, de referinţă pentru bursele vest-europene, a crescut joi la Londra cu 0,8%, , după ce Banca Centrală Europeană a anunţat menţinerea dobânzii de politică monetară la 0,15%, nivel minim istoric.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO