Burse - Fonduri mutuale

Bursa a primit „minus“ la competiţia dintre brokeri şi limba engleză, iar „plus“ la separarea conturilor

Bursa a primit „minus“ la competiţia dintre brokeri...

Autor: Roxana Pricop

10.07.2015, 00:08 1125

Principalele „materii“ la care bursa de la Bucureşti nu ia note de trecere în liga emergentă de la compania americană MSCI, cel mai mare furnizor de indici la nivel mondial, sunt drep­turile egale pentru investitorii străini, din cauză că nu toate informa­ţiile şi reglementările sunt disponibile în lim­ba engleză, şi costurile de tranzac­ţionare, care sunt ridicate din cauza com­petiţiei reduse dintre brokeri. Bursa punctează însă mai bine la custo­die, graţie segregării conturilor.

Bursa de la Bucureşti este calificată drept piaţă de frontieră de MSCI, com­pa­nie ce furnizează indici bursieri ur­măriţi de fonduri cu active de 7.000 de miliarde de dolari la nivel global. In­dicii pieţelor de frontieră ai MSCI sunt ur­măriţi de fonduri cu active de circa 12 mi­liarde de dolari, în timp in­dicii pie­ţelor emergente, mai dezvoltate decât cele de frontieră, sunt urmăriţi de fon­duri cu active de 1.400 mld. dolari.

Ţări vecine precum Polonia, Cehia, Ungaria au burse calificate drept pieţe emergente, iar miza este şi ca România să ajungă în aceeaşi ligă. Bursa de la Bucureşti a depus eforturi în ultimii ani pentru a obţine un upgrade în liga emergentă, iar statul a vândut pe bursă din acţiunile la perlele energetice Romgaz, Electrica şi Nuclearelectrica. Acest upgrade ar aduce fluxuri noi de capital de peste un miliard de euro pe piaţa locală de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO